Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Friday, December 30, 2011

10 Tips Jimat Cermat (Khas Utk Pelajar Kampus)

Salam semua,

Dalam dua hari lagi tahun baru akan menjelma la kan, So ujung2 bulan ni mesti ramai y dah pokai apatah lagi admin y tulis ni haa~

Roadtax pun dah mati, nasib baik ehsan ibubapa tolong jugak barukn balik roadtax..hehe nasib badan. Utk tahu 2012 bermakna Tiera akn bergelar pelajar PISMP Sem 5. Tahun dpn pulak akn berdpn dgn praktikum...brrrr...sebut je dh ketaq.

Credit...
Ok, utk anda2 semua y bakal menadah tangan utk elaun di kampus masing2, tak kiralah PTPTN ke @ elaun IPG ke. Beringatlah dulu ye, ni tips utk korang, harap amalkan~

1. Amalkan Peraturan 10%

So biasanya elaun tak dpt bulan2, tak tau la kalau PTPTN dpt bulan. Seksa ooo kalau dpt bulan. Mcm IPG ni, dia bagi sedebik terus utk satu sem, IPG Tiera la. So simpan la sikit dari duit tu dlm bank, paling sikit 10% ke. Bak kata mak Tiera dia siap bole bg atuk Tiera duit belanja lg tau, dulu elaun mana byk mcm sekarang. Tiera simpan jgk tp x konsisten, utk beli kereta bila dh keje nanti.

2. Wujudkan Dana Kecemasan.

Haa, y ni penting jugak. Mcm Tiera bwk kereta ke kampus so mmg la kena ada duit 'just in case' kan. Tp x buat pon. Kalau rajin buat la. Cuma sekali je Tiera pernah buat, tu pun sbb nk bercuti pnya pasal. Simpan Rm 10 seminggu. Dpt gak Rm100 akhirnya..haha.

3.  Amalkan Tabiat Melabur

Melabur ni tak pandai sangat, tp adalah akaun dlm Amanah Saham Malaysia tu. Cuma kalau nk melabur, selidik dulu latar belakang tmpt y korang nk melabur tu. Jgn pergi tmpt y salah sudah.

4. Buat Perbandingan Semasa Membeli Belah

Yang ni kalau perempuan diaorg rajin la. Lelaki agaknya main sambar je kot???? Hehe. Jalan2 dulu jgn tgk berkenan main ambik je, tgk2 tmpat lain tgh sale tak ke frust. Tp kalau Tiera memang kalau dh berkenan main ambik je. Tp tgk jugak kualiti brg y murah tu, tak semua brg murah tahan lama. Bergantung lah pd kemampuan masing2.

5. Potong Kad Kredit anda?

Kad kredit??? Apa kad kredit?? Apakah student pun dh mampu pakai kad kredit? Wahh, hebat la korang.

6. Kurangkan Bil Elektrik

Ni utk pelajar2 y sewa rumah diluar kawasan kampus. Mcm Tiera semua wajib duduk dlm asrama so beres la bab elektrik ni. Bg y tak jimat2 la ye. Jgn la tinggalkan bilik kipas, lampu, laptop semua on. Sesekali padamkan lampu awal, pakai lilin ke. Romantik gak kan? :-P

7. Jadilah Pelajar Yang Bijak

Sbb korang bijak lah korang belajar kat IPT dan IPG kan? So kalau buat tugasan tu bule je kalau nk cetak dua2 belah muka. Pastu beli isian semula dakwat printer bukannya katrij baru terus. Tak salah rasanya n x rosak pun printer korang tu. Kalau dh lama barulah tukar katrij. Y ni Tiera amalkan sirius jimat. Pastu guna kemudahan kampus dgn sebaik mungkin cth macam cybercafe ke, perpustakaan ke dan tempat fotokopi.

8. Guna Kad Pelajar

Kad pelajar memang berguna, tp bg pelajar IPG di Besut tercinta ni, bule pakai ke? Kalau kat KL bula la utk naik LRT ke, beli buku ke, makan ke? Tah la tak tahu byk lg pasl fungsi kad pelajar IPG tp kalau IPT lain mungkin amat berguna.

9. Guna Pengangkutan Awam

Bg y duduk di kawasan y memang byk pengangkutan awam tu memang bagus. Baik pakai bas @ LRT je. Kat IPG Besut ni memang jarang ada bas utk kesana, kemari. Bayang teksi lalu depan kampus pun susah. Byknya 'kereta sapu' je.

10. Guna Internet utk Buat Panggilan

Bagus gak idea ni. Bule la kalu korang chat ngan BF korang kan, rindu nk dgr suara ke. Kan ada kemudahan utk buat online call. Bukan je bole ckp puas2 tp x pyh byr sesen pun.


So? Tunggu apa lagi. Boleh dah mula dr sekarang. Harap2 korang rasa lebih kaya sikit. Tak adalah hujung semester rasa pokai dah ke, nk pinjam malu plak. Karang pinjam susah nk bayar pulak, ada jugak manusia mcm ni. Pinjam bukan main lagi, nk byr pandai2 la ingat takkan nak tunggu org mintak pulak kan malu pulak. Bila mintak emo2 kat kita plak...errr..hehe. Good Luck n Happy New Year (bak kata org barat). Peace~

Thursday, December 29, 2011

DIY :- Cara Tingkatkan Traffic Blog

Cara nya begini:
- Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
- Korang hanya cuma perlu meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web korang.


  1. mizz shizu
  2. Myself V3 Me &
  3. Blog Hanz
  4. BiMies’s WoRLd
  5. Farah Shafiqah
  6. Qila Razak
  7. CekLa
  8. Miss Yaty
  9. Magrib Menjelma
  10. Bila Luna Berkata Kata
  11. Putera30 Photographer
  12. Internet Tutorial
  13. Bandar Baru Kijal
  14. share cerita saya
  15. talkdramalove Blog

PERATURAN!!!
1. Sebelum korang meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog korang, sila hapuskan link nombor 1.
2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.
3. Setelah itu masukkan link korang di urutan bawah (No.15).
***So urutannya jadi mcm nie…






  1. Myself V3 Me &
  2. Blog Hanz
  3. BiMies’s WoRLd
  4. Farah Shafiqah
  5. Qila Razak
  6. CekLa
  7. Miss Yaty
  8. Magrib Menjelma
  9. Bila Luna Berkata Kata
  10. Putera30 Photographer
  11. Internet Tutorial
  12. Bandar Baru Kijal
  13. share cerita saya
  14. talkdramalove Blog
  15. Blog Korang Letak Kat Sini !


4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi korang pada no.15, jumlah backlink = 1

Posisi no.14, Jumlah backlink = 5

Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….

Selamat mencuba!!!

***Ingat…jangan menipu…tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak… Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat… ingat lagi byk backlink kiter… lagi tinggi rating kiter kat google..

Friday, December 16, 2011

HolidayOverSeas: Pekan Baru, Indonesia 3

Salam,
Bertemu kembali...

Haa, utk hari y kedua pagi2 kami sarapan kat lobby hotel. Makanan standart la, nasi goreng, nasi berlauk, roti2 n nasi air a.k.a bubur. Byak jenis ooo rambang mata.

Pastu, abah g sembang2 ngan pak guard depan hotel utk urus psal kenderaan kami. Akhirnya dpt gak sebuah Avanza utk ronda2 seharian. murah lagi dr y hotel nya. Berikut tgk la gambor2 nih~
Sewanya Rm140 sekali ngan minyak n driver. Drivernya cakap no time limit, boleh jalan seharian sampai penat pun tak pe. Tp kami amek sampai petang tu je, malam rehat.
Ni la keta sewa kami


Ni orang panggil Angkut, sibuk je. Bahaya naik ni byk pencopet~

Mall Pekan Baru sbrg jalan Aston Hotel, kami singgah keesokkan harinya.


Ke Muzium Pekan Baru..kami kn org Sejarah :-P

Sejarah2 O_o ????? (honestly, boring ngat~) dan menakutkan.
  
 Lepas ke Muzium PekanBaru kami lapar le. So mula2 driver kami cadangkan tempat makan y best nama apa tah pastu tutup la pulak sebb tengan buat baik pulih. Last2 dia bawak kami ke Rumah Makan Sederhana, mcm popular gak la kat situ. Tp sygnya sama ja mcm malam tu kami makan, masakan padang. So lauk pun sama jelah nothing special. Kami ckp nk tmpt makan y murah, halal dan sedap so dapat gitu jelah. Kalau korang nk spesifikkan lagi permintaan korang kat driver biar dia tahu korang nk rasa makanan y fancy2 cikit, dia akan cadangkan la.

Next, kami menuju ke Pasar Bawah y terletak di utara Pekan Baru dan berhampiran Perlabuhan Sg.Siak. Pasar Bawah ni memang tempat utk shopping la, beli cenderahati dan baju dan kain pasang dan telekung. CUMA, hati2 pandai2 la tawar menawar kadang2 jadi mahal balik tahu. Kami tawar separuh harga dulu baru up2 kan sikit kalau tidak baik balik beli kat Malaysia ja.

 
Kaum lelaki bosan sgt le tunggu kami y perempuan shopping kat Pasar Bawah. Memang syurga beli belah, ni la matlmt dtg Pekan Baru.

Lepas kami kaum perempuan pusing2 selama 2 jam akhirnya adik2 pun bising cakap penat. Kami pun turun dari Pasar Bawah dan menuju ke Masjid Agung An Nur utk sembahyang. Masjid ni paling besar sekali kat Riau dan terletak di Jalan Hang Tuah. Kat sini gak ada Madrasah An-Nur.

Besar tak?

Mal Ciputra Seraya

Bakso ni terkenal gak la, dh di komersilkan. Bakso ala2 moden gitu
Mari makan Bakso di Mal Ciputra!

Hasil bershopping, separuh lagi ada dlm plastik...banyakkan? O_o

Teh Botol versi botol plastik. Memang fames ah kat situ, wajib try~
Malam tu tido sambil tersengih laaaa~


Bersambung next Part 4 ......


4th Holiday 2011 :- Cameron Highlands Part 2

Salam,
Bertemu kembali utk part 2..hehe. Enjoy~

Kami tinggal kat Lily homestay utk hari y pertama n Anggerik Desa Homestay utk y kedua.
Anggerik Homestay, my dad punya fave sbb dh pernah duduk sblm ni bule memasak n bilik pun ok. Ni mhal dua tiga puluh ringgit kalu x silap tp sbb kami lmbt trpaksa la sewa bilik besar rm 180 (2 katil queen, set sofa, 1 single). Homestay ni selang sebuah rumah je ngan Lily Homestay.
Terliur tak? Nyum, nyum :-3
Dekat ngan tmpt kami sewa ada YZ Agro Farm n agro Al-Mashoor. Tiap2 pagi kami serbu Strawberry farm Al-Mashoor y dkt ngan homestay kami tu n beli 6 kotak. My dad siap interview bangla kerja kat situ ( dia siap jemput g Bangladesh lg...haha). Tips ckit, kalu nk beli strawberry baik beli kat kebun dia la, murah ckit dr beli kat gerai. Rm 6 je sekotak...ke ada murah g?

 
Iman ngan kaktus2 nya~
 

Haaa, time2 cuti sekolah ni Pasar Malam tiap2 ari bukak. Kalu korang nk beli bantal2 ni korang beli la kat pak cik y bukak gerai berdekatan dgn org jual cadar2 byk2 tu. Kedai dia kena masuk lorong sebelah kiri korang. Sblh kedai cd/kaset y suka bukak lgu kuat2. Sian pak cik tu, pekak telinga dia lma2. Bukan apa, dia jual murah ooo, Tiera nye bantal rm 10 je, adik Tiera beli y bantal bentuk strawberry besar rm 15, kat tmpt lain rm 20-25. Apa salahnya majukan org Melayu gak..hik2.

Last day, Tiera beli kaktus 6 pokok rm 10 kat pasar malam....beres. Jalan sikit lg 7 pokok rm 10...jalan lg 8 pokok rm 10...korang tension tak? Tiera geram gila. Makin jalan kedpn makin murah pulak. Keychain pun sama, masin mulut Tiera sbb akhirnya jumpa 10 keychain rm 10..hahaha.


Di Bharat Tea Plantation with my mom~

o_O

Pastu kami pusing2 kat MARDI, best gak semua ada, strawberry, pokok pasu, n y menarik taman herba (Edible Farm). kat situ baru kami bule tgk poko pudina, pokok kubis, pokok jagung, pokok jintan, Kimchan ( lily bud), buah labu, basil n byk la. Menarik sgt tau. Baru thu kimchan tu rupanya bunga lily y x kembang lagi..haha goreng buat masak kicap sdp je. Nash beli dua pokok 'Gold Crest' (x suka maksud nama pokok ni) , katanya nk menanam pulak...KATANYA... :)

Pokok jagung ^_^

Labu ???
 
Basil o_O
Pastu kami beli mkanan tgah hari n berkemas utk pulang ke rumah.

Warning ek:- dulu2 mcm tak sejuk sgt tp kali ni bukan main sejuk pulak. so bwk la jaket korang..huhu nyesal Tiera x bwk jaket, cardigan je la penyelamat.

(Feel free to comment or ask any question)

Thursday, December 15, 2011

4th Holiday 2011:- Cameron Highlands Part1

Salam.
Cayalah, cuti kali ni memang kucing Tiera guling2 dalam tandas dia sebyk empat kali berturut2. Cian A'tam, Maru n the geng sbb kena tinggal...lagi. Belum pun abis demam aku g Indon, kami membawa diri lagi ke tanah tinggi Cameron.

Kami lalu jalan melalui Felda Aring dekat sikit dr K. Trgganu ke Cameron tp sabar jela. Jalan dia Tuhan je tahu betapa roller coasternya jd kereta kami masa lalu kat situ.



Dlm oooo lubang~
 
Cameron Highlands ni dh mcm rumah kedua pulak, dh khatam 5, 6 kali dh. Sbb cuti pun dah tinggal ujung2 n kami pergi pun bukan hujung minggu maka best la x pyh sesak2 nk cari tmpt menginap. Mmg x dak maslh kalu korang pandai cari tempat. Oleh sbb family kami ni mmg elergic dgn keadaan serabut2 nih so kami dh pilih nk menginap di Homestay Taman Sedia.

Pemandagn pagi Tmn. Sedia

Homestay Tmn. Sedia ni satu2nya perkampungan tradisional org Melayu. Tak pastilah tp dgr kata ramai2 y x tak tahu ttg kewujudan Tmn Sedia ni. Kat tmpt ni ada 48 buah rumah je n semua warga emas (bak kata opah y jga homestay kami tu). Kat dlm ni ada beberapa buah kebun Strawberry n sayuran. Korang x pyh susah2 jalan ke Tanah Rata ke, pusing je Tmn Sedia ni dlu puas2.

Tp masa nk booked bilik tya la sedlm2 nya sbb ada sstgh homesty tu cerewet n cekik darah ckit. Utk pgthuan perkataan aircond mmg x wujud dlm kamus hidup penduduk kat sini, so korg pikir la berbaloi x harga y ditawarkan. Nak twr2 harga bilik tu bule le, ngorat le anak dara @ teruna y menjaganye..hik3.

Pilih kak, 10 jenis rm 10 jee~

Oleh sbb Tiera ni gila2 brokoli celup tepung so family kami cari homestay y bule masak2, so lpas beli sayur terus goreng n makan ramai kat homestay tu. .

Anak dara tgh masak..hehe

Hasilnya....

Sdap walaupn simple ^_^
 Malamnya kami ke pasar malam...

Bersambung Part 2~

Thursday, December 8, 2011

Vocab Bebudak Zaman Sekarang...

Situasi1:-

Mak, Angah and me tengah lipat baju masing yang dh diasingkan. Balqis tengah baring2 kat atas lengan Abah. Mak tengah asing2 kan baju sambil baling baju kat pemilinya.

Mak: Nah, ni Iman punya?

Sehelai baju dilempakn ke timbunan baju dia. Angah angkat hujung jari n tgk.

Angah:- Not Me!

Baju terbabit dilemparkan ke aku. Aku mengangkatnya dan menggeleng dan melemparkannya kat Nash y tgk shiok baring tgk TV.

Me:- Not Me!

Tetiba...

Balqis:- NOK MEE (not me) KUNING!!!!! (dialek Trgganu)

Semua mata tgk Balqis n ketawa tak ingt dunia.
p/s:-Balqis susah sgt nk makan. So baju baby sgt muat dgn dia. Makan fave dia sup+nasi, telur+kicap+nasi dan ya ng plg ulung...MEE KUNING!

Situasi 2:-

Balqis n Saiful tgh main perang2. Ruang keluarga memang bersepah n kerusi meja makan n selimut jadi mangsa utk dibuat kubu.

Saiful:- Ok, dah siap...

Balqis pun dah sedia ngan Barbie n Ken dan plush toys dia. Saiful ngan askar kecik n lori sgla macam.

Saiful & Balqis: SERAMMMMMM!!!! (Serang?!)



Balqis 5 thn dan Saiful 6 tahun


Wednesday, November 30, 2011

HolidayOverSeas: Pekan Baru, Indonesia 2

Salam semua,
Bapak2 Ibu2~ :-)

Ok utk post kali ni Tiera akn cite hari pertama kami bertolak.

Hari Isnin, kami sekeluarga bertolak dari Terengganu. Percutian kali ni memang bajet terus. Ok kalu nk tips bajet lepas ni la Tiera post plak.

So kami semua bertolak ke KL, Taman Warisan dekat ngan KLIA and stay kat sana sampai hari bertolak 28/11/2011.

Pergi la awal sikit utk check in and jgn segan2 tanya kat org y kerja situ kalau x tahu macam mana nak check-in. Oleh kerana masing2 bwk beg pack and tak tempah kargo so kitaorg terus proceed tu ruang menunggu lepas selesai proses passport dan segala mcm.

Masa kat ruang tunggu tu memang ramai le. Baik korang pergi toilet siap2 sbb dalm flight 1 jam je and most of the time lampu pasang tali pinggang akan bernyala n korang tak leh suka suki je g tandas. Tup2 flight kami delay  la pulak so tak pasal2 kena tunggu 1 jam lagi bertolak lah kami pukul 5. Pasang telinga korang2 baik2 untk pengumuman flight tp kalau korang tak masuk lagi diaorg panggil nama tak ke famous sebntr?

Masa dlm airport Tiera sibuk isi borang departure and arrival y diaedarkan x sdar masa berlalu. Airport Pekan Baru kecik je, sampai2 dai check passport and boarding pass pastu scan beg dah abes, bule keluar.

Oleh sebab abah dah atur dgn Hotel Aston utk dtg ambil kami di airport, nama abah punya besar dia angkat masa kami sampai. So kami naik van la ke hotel Aston. Masa sampai memang layanan best ooo, kalah hotel Malaysia. Pak guard tolong bukak pintu van n pintu hotel. Budak lobby tolong angkat beg kami naik troli. Masa kami tunggu abah check in hotel kami dihidangkan dengan air jus..apa tah, its part of the service.

Hotel Aston ni dekat dengan Mal PekanBaru and Plaza Senapelan. Ada di Mal PekanBaru tp x igat. Mal PekanBaru ni bersetentang dgn hotel so kalu nk pergi korang kena jalan sikit smpai jumpa jejantas le.

Credit

Kami ambil dua bilik (y ada katil Queen sebuah) Rm 160 x 2.

Jus dihidangkn smntara tunggu check-in di Aston Hotel

Abah ambik dua bilik. Tiera duduk bertiga dengan adik-adik, mak ngan abah duk dgn Saiful n Balqis. Bilik dia lawa tp pemandangan kurang lawa infact bilik abah tak ada tingkap pun haha tp ok la bilik dia lawa.

So kami rehat, mandi dan sembahyang pastu lepas isyak abah n mak turun dulu untuk tanya hal pengangkutan untuk esok. Plannya nak sewa van pusing2 Pekan Baru tp mahal la pulak bila nak sewa van Aston biasa la kan. Lepas gagal dpt kata putus n harga lebih murah abah ajak p makan dulu. Kami jalan2 ja spnjang deret hotel n sampai ke Rumah Makan ...err apa tah dh lupa la.

Belum sempat kami order apa2 semua makanan dah terhidang. Berpinggan2 lauk (stack) dua bekas nasi putih, air kosong. Muka semua pakat blur belaka x paham. Rupanya kalau makan nasi campur gini la kan senang. Makan je apa y nak makan y tak mau jgn sentuh, tu gaya masakan padang. Tp best sedap tau, bergedil dia besar gila n kari ayam dia kaw2. Senang la bg org y blur lg cara nk pesan makanan kat sana, duduk je pastu semua diberesin.

Lepas kenyang makan kami pun beransur naik ke bilik balik n berehat. malam tu Tiera tido lambat gak sebab tgok tv indon depa..hehe best n lawak.

Klik...(BERSAMBUNG)...

Wednesday, November 16, 2011

Pra-Semester Holiday.

Salam,
walaupun masa tengah nazak ni jelah cara nk mematikan hasrat utk tido. Udah le stadinya tak seberapa, tido wajib jugak. Exam PJM 3110 baru abis petang td pastu awal pagi esk MZU plak..huhu.

Dalcroze, Kodaly, Orff

Dalcroze dia suka dgn gerakkan, buat improvisasi, nyanyain solfa dgn eurythamic.
Kodaly paling best, teknis solfa, isyarat tangan corwin, teknik notasi simbol/ lidi dll. nynyian lagu rakyat
Orff suka explore, imitasi (peniruan), rekacipta alat muzik, improvisasi.....

haha amacam? Korang rasa best tak aku buat review y x sbrp nih. Siap kena baca not muzik lagi dalm bentuk simbul pastu reka aktiviti pengajaran. Sudahlah dirinya tak berapa nak kreatif mana kan?

Sempena nak pegi Pekan Baru ni sempat lagi aku tapau satu sling beg kat Pasar K. Besut. Rm 20 hinggit je. Ala2 korean beg warna nude pink dgn putih cream. Tp sayang korang tak leh tgok...sebab ...sebab .....huhuhu

T___________________________________________T

Handset SonyEricsson aku sudah ARWAHHHHH!!!!

.............................tapi....................................

Nak handset Samsung Gallaxy plak? Hehe

Gila comel, harga pon comey mau rm1500 @ plus2
Kalau korang nampak lah handset apa y aku tgh pakai skg ni mesti korang rasa nak derma ja handset korang kat aku, siap pakai getah lagi...*Haaaa, ni y line kliearrr (clear) punya ni!* Tiru mami jarum...hehe

Tak sabar nak abis paper dan blah balik ke rumah. Tolonglah jangan pack lemak untuk hibernasi, kau bukan beruang Tirah nak hiebrnate, hibernate plak!


Tuesday, November 1, 2011

Apa y Perempuan nk Sebenarnya dr lelaki?

Salam,

Walaupun aku ni sorang2 lg tp nk post gak mende ni sbb aku suka gila lirik dia, baca2....ilmu tu~


nape tah x leh post video dr Utiub plak, masalah laptop kot, so pi tgok sendiri la ye?



http://www.youtube.com/watch?v=f07vXjZkfjk

 
What a girl wants BY 4 MINUTES
Yeah, this is my first story
Say oh, oh, oh, baby, la, la, la, la, la
Say oh, oh, oh, honey, la, la, la, la, la

All men are the same
You don’t know anything, you couldn’t even get my hints
Oh gosh, you are driving me crazy

My new hairstyle and new shoes
When I ask how is it
You don’t know anything about it

Instead of using your credit card
Show me a troubled heart when I am mad
I can’t tell really your heart
Please tell me straight up

“I love you” that one sentence
How long are you going to be indecisive
Oh, from now on
Please tell me

One, when we hold hands please Intertwine them
Two, when annoyed, just smile
Don’t know, don’t know, don’t know, don’t know
Even when I tell you, you don’t know

Three, call don’t text
Four, make sure you make an eye contact when we talk
Don’t know, don’t know, don’t know, don’t know
You really don’t know my feeling

You don’t know what a girl wants
What a girl, what a girl wants
Louder, louder, say it louder for me
Again, again show it to me

You don’t know what a girl wants
What a girl, what a girl wants
Oh, Stay with me longer, longer
I do, I do, promise me

Time flew by since we’ve first met
Don’t even know if it’s 100 days or 1000 days
And how could you forget my birthday

It’s okay, sometimes stuffs happens
But you, how could you not even know
My phone number

Oh, bad, she just bling, bling
It’s not accessory, those two eyes that makes me laugh
I, I, I want it, want it
You, You, can you stay here

Oh, those words in your heart
The word “love” is word of trust
Oh, from now on
Show-show-show it to me

One, when we hold hands please Intertwine them
Two, when annoyed, just smile
Don’t know, don’t know, don’t know, don’t know
Even when I tell you, you don’t know

Three, call don’t text
Four, make sure you make an eye contact when we talk
Don’t know, don’t know, don’t know, don’t know
You really don’t know my feeling

Say oh, oh, oh, baby, la, la, la, la, la
Say oh, oh, oh, honey, la, la, la, la, la

You don't know what, you don't know what
What a girl wants
You don't know what, you don't know what
What a girl wants

One, when we hold hands please Intertwine them
Two, when annoyed, just smile
Don’t know, don’t know, don’t know, don’t know
Even when I tell you, you don’t know

Three, call don’t text
Four, make sure you make an eye contact when we talk
Don’t know, don’t know, don’t know, don’t know
You really don’t know my feeling

You don’t know what a girl wants
What a girl, what a girl wants
Louder, louder, say it louder for me
Again, again show it to me


You don’t know what a girl wants
What a girl, what a girl wants
Oh, Stay with me longer, longer
I do, I do, promise me

You don't know what a girl wants


Wednesday, October 26, 2011

HolidayOverSeas: Pekanbaru, Indonesia 1

Salam,
Ni y teruja nak cerita ni.
First time aku keluar dari negara ni...ke mana...ke PEKANBARU!!!
Maybe ada y lagi tak bertuah dari aku tp syukur lah my parents ada hati nak ajak anak-anak dia berjalan jauh gak.

Weee....! Haha ketinggalan benor makcik ni~
First time jugak aku naik flight (ni pun teruja juga, darat tak?) Almaklumlah kami ni keluarga sederhana, tak la sampai sesetengah orang nak p KL dari Kedah pn tempah flight, aku bersawang dalam kereta 8 jam travel, sampai akhirnya aku dapat mabuk darat tau kalu jadi penumpang, so kena jd driver slalu lee~
Cuti Deepavali ni, my dad  bawak aku n dua adik ak y kecik2 ni pergi buat passport, siap tangkap gambar baru bagi cun2 letak dalam tu. So beres, aku buleh dah travel tinggal dua adik bawah aku ni lagi tak buat passport sebab busy dgn kelas n sekolah. Nasib badan la skrg IPG suka cuti lama-lama. Sekolah mak aku tak cuti pon..hmmm
Kami akan ke Pekanbaru, insyaallah kalu tak ada aral hujung tahun ni. Bila? Ak pn tak amek tau lg sbb tak mau loose focus utk final semester exam tak lama lagi.
Skrg nak cari info pasal Pekanbaru y aku tak berapa nk familiar sangat ni tp nampak gaya city of shopping2 gak nih. Haha abis la duit aku pas ni....

P/S:- Seronok dengar bila duit kita tukar ke rupiah.."mbak mahu berapa juta ya, saya bisa kasi...hehe"

Klik...(BERSAMBUNG)...

Wednesday, October 12, 2011

Misteri Titanic

Salam,
Haha, kali ni tetiba nak post cite misteri. Masa tengah menunggu kelas teknologi dalam pendidikan start tadi tetiba tgk discovery channel. Dlm tu tgh siar cita pasal GhostLab, ala2 Seekers la.
So bila masuk makmal, tggu apa lg Google terus la ke cerita-cerita misteri dunia. Terjumpa pulak tentang kisah Titanic y memang ironic gila.
Titanic, teringin plak nak naik cruise...


Hahaha......
Kisah dia macam ni...@_@ suspen~suspen~
Terdapat sebuah novel karya Morgan Robertson. Beliau ni menulis sebuah novel tentang sebuah kapal persiaran yang diberi nama Titan.

 
Novel ni bercerita tentang penemuan besar dunia dalam bentuk kapal "Luxury Liner" seberat 75000 ton dengan panjang sekitar 880 kaki (Titanic pulak memiliki berat 66000 ton dgn panjang 882 kaki). Berat ni lebih kurang la antara dua-dua kapal ni.

Kalau nak tahu, Titanic dilengkapi 3 penggerak berupa kipas (propeller) beserta 2 tiang layar (mast) dan berlayar pada April 1912 dari South Hampton, Inggeris. Titan, juga memiliki jumlah propeller dan tiang yang sama, dan berangkat pada bulan April.

Titanic, ada 20 Perahu Cadangan, dan dpt menampung 3000 penumpang manakala Titan, punya 23 Perahu Cadangan, dan menampung 3000 penumpang.

Pada kecepatan 22 .5 knot, Titanic eksiden dengan blok ais pada malam berkabus di perairan Atlantik utara manakala pada kecepatan 25 knot, Titan juga mengalami nasib yang sama di tempat yg sama dan juga eksiden pada sekitar tengah malam!Masa yang sama dengan kemalangan Titanic.

Lebih dari setengah penumpang Titanic (sekitar 2207 penumpang) tekorban akibat peristiwa tersebut. Sementara untuk Titan, lebih dari setengah penumpangnya (sekitar 2500 penumpang) juga tekorban.

YANG BESTNYA, NOVEL NI KELUAR 14 TAHUN SEBELUM TITANIC BERLAYAR PUN!!! PELIK TAK? KEBETULAN KOT....

Wednesday, October 5, 2011

JaPan AnImE CraZe~!

Salam,
Korang, blogger ni bru je lepas menyumbang suara merdu ni untuk Hari Inovasi peringkat IPG...hebat x? Hebat kan? Hehe~

Alaa, x pnh bg tahu kan? Kita adlh salah sorg ahli koir maktab (senior/pro) tp skrg dh beransur-ansur undur diri sbb nk biar junior ambik alih. Tahun dpn dh praktikummmm...Y_Y

Smlm tgh syiok lyn youtube tetiba pulak tgk top 10 anime y paling best pnh ditonton. Kita pn x nafi, anime jepun (movie shj) memang best sbb mesej dia x terhad pd cinta semata-mata. CInta pd alam pn jd bahan tau~

Stakat ni baru cover cite Ponyo, Spirited Away dan Grave of the Fireflies (sedey sgt citer ni, kompem nangis).

Ni la citer Ponyo, comel x? Dia anak ikan duyung....

Korang tak terliur ke tgk Ramen dia? Gila nampak sedap (ke dapur msk megi) ^_^


Memula mcm seram je...


Byk watak y menarik, pengajrn dia pun byk..jgn makan byk..haha~


Citer ni la y paling sedeh dlm byk movie Y_Y

Citer ni last tgk masa form 1? Lupa dh...

Grave Of The Fireflies ni citer pasal kesusahan masa zaman perang jepun. Dua adik beradik ni berhijrah untuk elak perang dan kebuluran. Susah payah diaorg berdua memang menyedihkan. Bygkan kite baru form 1 dah menangis gila2  Nak ulang dua tiga kali pun tak sanggup sbb kesian sgt kat depa. Sampai fruit drop kegemaran adik dia pun jd cita sbb susah nk dpt masa perang kan? Sedeh sbb adik dia last-last mati...tak lama kemudian abg dia pun menyusul...uwaaa~sob, sob..


Coming Soon!!!
Ada lg tp lupa, ni tgh download The Cats Return...(sbb sy suka kucing~!).

Sapa nak join???!!! Jom pakat marathon movie anime jepun, kompem x nyesal. Pasni byk lg review y kite akan post so tunggu je la~


Tuesday, October 4, 2011

Nak tahu gender PC@Laptop korang tak?

Salam,

Maybe aku sorang je kot yang lambat buat mende ni. Sbnrnya dah tahu lama dah tp malas nak test dekat laptop. Mula2 igt nak laptop acer ni lelaki tp akhirnya perempuan jugak rupanya...


Macam mana korang nak tahu laptop @ pc korang lelaki atau perempuan? Sng je sbnrnya, x sampai lima minit pun kalau nak test.


Cara-caranya:-


1. Bukak aplikasi 'notepad'


2. Taip code ni :-

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"i love you"




3. 'Save as' kat desktop dengan nama anything.vbs


4. Klik dua kali kat file y dah di simpan


Lepas tu korang akan dengar la laptop korang cakap I love you. tunggu jelah dapat lelaki atau perempuan. That's how you tell your PC gender...taraaaa...ketinggalan benor nampaknya^_^!


My Lappy is a "SHE"........

Sunday, October 2, 2011

Petua, ohh petua~!

Salam,

kali ni terpanggil nak buat post pasal ni. Petua org tua2 jgn dilupa.
Masa kecik-kecik dulu rajin benar tgk tok pakai bedak sejuk....
BEDAK SEJUK???? Korang tau x apa tu?



Zaman sekarang ramai tak tahu apa bedak sejuk tu, aku tya kawan aku dia tahu tp tak tau untuk apa...peliksss~
Ada pulak yang tanya...'umm bedak sejuk tu bahaya tak kalau pakai?'
Ketawa guling-guling dgr soalan tu.
Kalau nk tahu dr moyang korang lg pakai bedak sejuk tu, lg elok dr pakai pencuci @ krim y ada skrg.
Bedak sejuk ni setahu aku masa nak buat baunya tuhan saja yang tahu betapa busuk. Sebab ia dihasilkan dari beras lama yang direndam selama beberapa minggu hingga bulan.
Bila dh siap barulah dicampur dengan bunga atau daun pandan utk bg wangi pastu letak dlm daun sirih n picit dalam bekas dan jemur bg kering...taraaaa jd la bedak sejuk.
Aku ni malas nak pakai bedak sejuk, tp baru-baru ni aku p camping 4 hari 3 malam kat Kem Tebu View...wahhhhh mmg sunburn teruk muka aku, tp ada yang teruk lg.
Masa aku sem 1 dulu aku ada p camping, baru lepas burn sbb kayak ke pulau, ada y pi calit kiwi kat muka aku. Konon2 nk buat ala2 tentera la konon. Perghhh sedap gila, menangis2 p tandas basuh sbb pedih y amat. Balik2 muka aku terus kena radang. Gerammmm~
So aku start pakai bedak sejuk sbb x tahan. Kena paksa diri jd rajin le nk putih balik punya pasal. Tiap-tiap malam aku tempek bedak sejuk kat muka.

Cara-cara pakai bedak sejuk:-
1. Ambil du tiga butir, bergantung la byk mana korang nk bubuh kat muka. Tak ada had.

2. Letak air, jgn banyak sgt atau sikit. sedang elok sudah dgn kuantiti bedak sejuk y korang amek.

3. Gaul kan supaya jg mcm air susu g2.

4. sapu kat muka, tepuk lembut kat muka.

5. Tunggu sampai kering, selalu aku tidur ngan bedak sejuk tu skali. sekejap je kering.

6. Masa nak basuh, basahkan tangan pastu urut muka dgn gerakan memutar ala2 sapu scrub kat muka.

7. Pastu cuci lah muka.

8. Amalkan. atleast garis balar kat muka tu hilang.

Tu la cara aku pakai, bedak sejuk ni sumpah tak bahaya. So korang nk letak sebotol sekali harung pun x kisah. Selalu aku letak atas tangan (bancuh atas tapak tangan) pastu sapu terus kat muka tak payah payah2 bancuh dlm bekas sbb pakai sikit ja dh ok. So cuba la. Tgh tulis post ni pun aku tgh pakai bedak sejuk..kih3~~

Tuesday, September 20, 2011

Another Korean Drama, *LIE TO ME*

Salam semua,

Dalam kesibukkan assigment ni smpat lagi ambik cite korea baru dr my pren, credit to Cik Ungu sbb rajin anda mengumpul cite korea, I'm counting at you next time..hehe.



Utk drama of the century...jeng~jeng~ *LIE TO ME*



Sinopsis:-


Cita ni x dak la plot y kompleks sgt, simply for a childish reason heroin cite ni namanya Kong Ah Jung. Dia nk berlagak dengan kawan dia Soo Ran yang berkahwin dan rampas crush dia masa kat sekolah. So untuk cover dia bohong la kata dia dah kahwin tap sbb kwn2 dia ni mulut byk so semua kata dia kahwin dgn tuan muda. Kebetulan pulak salah seorg kwn Ah Jung ternampak Ah Jung dgn president mudah World Hotel, Hyun Ki Jun. Hyun Ki Jun y tak tahu apa2 ni tetiba ja semua duk ucap congrats sbb dah kahwin. Oleh sbb dia marah sgt so dia ugut Ah Jung utk saman dia tp adik Ki Jun, Sang Hee tiba2 perkenalkan Ah Jung sbg wife Ki Jun dekat investor yang Ki Jun nk tandatangan kotrak. So sbb kepentingan bisnes akhir Ah Jung dgn Ki Jun buat satu perjanjian asal Ah Jung boleh berlagak dgn kawn dia ttg Ki Jun pn dah cukup. Yang paling enjoy bila dua2 ni berlakon bagai nak rak mcm perfect husband and wife dpn Soo Ran. Tapi maslh pulak bila Yun Joo ex Ki Jun balik. Ki Jun dan Yun Joo ni hampir2 kahwin tp sbb Sang Hee pn suka dkt dia, Ki Jun terpaksa lepaskan Yun Joo. So bila cinta antara dia n Ah Jung baru n berputik cinta lama pulak dtg balik.





Dua episode terakhir sangatlah bosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Just cita pasal diaorg nk penuhi ciri-ciri wife y perfect. Ah Jung kan org biasa so nk match up dgn Ki Jun, Auntie Ki Jun mintak dia belajr bahasa. Banyak babak2 sweet perfect couple je dlm dua episode tu, nothing special pn.


Watak Hyun Ki Jun sgt comel, mula2 tu sgt cool tp lama-lama jadi suka merap pelik dgn Ah Jung. Haha kalau betul ada suami mcm ni pening kepala aihhh. So Ki Jun ni ada kelemahan jugak la. Mcm y Ah Jung ckp, dia suka lelaki y boleh angku sampah buang kat luar. Ki Jun boleh kot. Sgt suka masa dia cakap kalau boleh sy x mau isteri sy angkat satu jari pn, Ah Jung nak terjatuh dgr Ki Jun ckp. Masa tu depa tgh berlakon dpn kwn Ah Jun. Tak silap Ep 7, lawak2.



Ah Jung orgnya sgt serabut dlm separuh dr episode ni, tp dia makin comel lh. Nothing special mcm perempuan lain gak. Dia kerja dgn kerajaan mcm saya jugak!!!!


Sang Hee, first time tgk dia mcm org jepun, style dia kot. Tp x byk fungsi mana dia ni. Pelik setiap perempuan y abg dia suka, dia pn suka tp dia x dak la main rampas2 ja.
Yun Joo x dak salah apa tp tiba2 ja ditinggalkan. Kalau aku jd Yun Joo aku sakit hati gila2 la. Dh kena halau p Paris sbb adik Ki Jun pn suka kat dia n Ki Jun putuskan pertunagan. Tunggu 3 tahun balik2 ex fiancee dah bercinta dgn org lain..kejam tak? Tp sbb nk enjoy percintaan antara Ki Jun n Ah Jung, skip slalu part Yun Joo. Sampai x notice sgt fungsi dia dlm cita tu. Patut bg last2 dia ngan Sang Hee.


Suka dua gambar ni, sgt romantik & cantik!


Lagu dia sgt best dan kiut sgt especially:-

-Loving Ice cream (Ki Jun n Ah Jung nyanyi masa housewarming party, Ki Jun kiss Ah Jung!)

- Shameless Lie (ahli 4 minutes nyanyi, nama pah dia. Comel lgu ni)

-3!4!0! by Jadu (kiut, current ringtone)






* COMING UP....49 Days!*

There was an error in this gadget