Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Sunday, October 2, 2011

Petua, ohh petua~!

Salam,

kali ni terpanggil nak buat post pasal ni. Petua org tua2 jgn dilupa.
Masa kecik-kecik dulu rajin benar tgk tok pakai bedak sejuk....
BEDAK SEJUK???? Korang tau x apa tu?



Zaman sekarang ramai tak tahu apa bedak sejuk tu, aku tya kawan aku dia tahu tp tak tau untuk apa...peliksss~
Ada pulak yang tanya...'umm bedak sejuk tu bahaya tak kalau pakai?'
Ketawa guling-guling dgr soalan tu.
Kalau nk tahu dr moyang korang lg pakai bedak sejuk tu, lg elok dr pakai pencuci @ krim y ada skrg.
Bedak sejuk ni setahu aku masa nak buat baunya tuhan saja yang tahu betapa busuk. Sebab ia dihasilkan dari beras lama yang direndam selama beberapa minggu hingga bulan.
Bila dh siap barulah dicampur dengan bunga atau daun pandan utk bg wangi pastu letak dlm daun sirih n picit dalam bekas dan jemur bg kering...taraaaa jd la bedak sejuk.
Aku ni malas nak pakai bedak sejuk, tp baru-baru ni aku p camping 4 hari 3 malam kat Kem Tebu View...wahhhhh mmg sunburn teruk muka aku, tp ada yang teruk lg.
Masa aku sem 1 dulu aku ada p camping, baru lepas burn sbb kayak ke pulau, ada y pi calit kiwi kat muka aku. Konon2 nk buat ala2 tentera la konon. Perghhh sedap gila, menangis2 p tandas basuh sbb pedih y amat. Balik2 muka aku terus kena radang. Gerammmm~
So aku start pakai bedak sejuk sbb x tahan. Kena paksa diri jd rajin le nk putih balik punya pasal. Tiap-tiap malam aku tempek bedak sejuk kat muka.

Cara-cara pakai bedak sejuk:-
1. Ambil du tiga butir, bergantung la byk mana korang nk bubuh kat muka. Tak ada had.

2. Letak air, jgn banyak sgt atau sikit. sedang elok sudah dgn kuantiti bedak sejuk y korang amek.

3. Gaul kan supaya jg mcm air susu g2.

4. sapu kat muka, tepuk lembut kat muka.

5. Tunggu sampai kering, selalu aku tidur ngan bedak sejuk tu skali. sekejap je kering.

6. Masa nak basuh, basahkan tangan pastu urut muka dgn gerakan memutar ala2 sapu scrub kat muka.

7. Pastu cuci lah muka.

8. Amalkan. atleast garis balar kat muka tu hilang.

Tu la cara aku pakai, bedak sejuk ni sumpah tak bahaya. So korang nk letak sebotol sekali harung pun x kisah. Selalu aku letak atas tangan (bancuh atas tapak tangan) pastu sapu terus kat muka tak payah payah2 bancuh dlm bekas sbb pakai sikit ja dh ok. So cuba la. Tgh tulis post ni pun aku tgh pakai bedak sejuk..kih3~~

3 comments:

  1. Bedak sejuk ni memang bagus, dia bagi muka kita lembap. Tapi sekali bedak tu masuk kat dalam mata jangan ckp la seksa dia :\

    ReplyDelete
  2. Saya pun pakai bedak sejuk :)
    Mmg best!!

    ReplyDelete

Thanks sudi membaca blog yang tak seberapa ini~

Jangan Segan untuk kritik blog ni, tapi yang membina la ye? BE NICE ^_^

There was an error in this gadget