Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Tuesday, September 3, 2013

Resepi : Spagethi Carbonara Tanpa Prego

Salam,

Baru-baru ni IPG Tiera ada anjurkan jamuan Hari Raya. Tapi tak best sebab time tu Tiera kena bentang ViVa! 
Anyway, tetap jugak curi-curi masa pergi makan jamuan kat dewan besar. Ramai gilerr, so makanan pun cepat habis. Masa masuk dewan kena susun strategi dulu, nak amek makanan apa, nak duduk mana.
Last-last dapat makan bihun sup, satey (amek dgn kebenaran dari booth lecterur..hehe) dan spagethi carbonara...perghh.
 
Sebab tak puas so balik umah try la buat sendiri. Malangnya, cari sos Prego tak jumpa terpaksa la guna cara manual. So sapa yang nak try sila-sila lah.


Bahan:-

Spaggethi (tapi Tiera pakai macaroni dsbnya)
1sudu besar- Olive oil
2 sudu besar - Mentega
3 cawan - Susu Segar
4 sudu - Serbuk Cheese (2 slice cheese yang biasa tu pun tak pe)
1 Biji - Bawang Holland (potong dadu)
4 atau lebih - Sausage
Secukup rasa - serbuk kasar lada hitam
Hujung sudu kecil - Oregano
1 atau 2 helai - Bay leaf
1 biji - Kiub Ayam Knoor
Bunga Kobis/ Sayur y sesuai
Gula/Garam


Sempat lg tag ViVa ni, haha akhirnya selesai bentang tesis!

Cara buat:-

1. Rebus macaroni atau spagethi bersama olive oil untuk elak dia melekat. Bila dah masak cepat-cepat bilas dengan air sejuk supaya proses memasak dapat dihenti dgn segera.
2. Periuk berasingan, tumis bawang Holland bersama mentega sehingga naik bau
3. Tuangkan susu, serbuk cheese yang dah di bancuh dan kiub ayam.
4. Selalu kacau supaya tak berketul.
5. Campur sayur, sausage, oregano, bay leaf dan serbuk lada hitam
6. Tambah garam atau gula secukup rasa.

Dah siap, bole makan panas-panas. Tapi Carbonara ni kalau makan banyak cepat muak so berpada-padalah. Resepi ni Tiera olah, kalau korang suka tambah cendawan or nak buat pedas sikit ke ikut pandai lah. Lain orang, lain rasa. Enjoy.


We Got Married? Apa tu?

Salam semua...

Haa berkenaan dengan tajuk ni Tiera nak jelaskan pada yang tak tahu,sekadar perkongsian sahaja. Rasanya korang tahu kan variety show RUNNING MAN? Tiera tahu and diaorang kata best, tapi Tiera tak tengok sebab takut addicted pulak, udahla episode dia cam banyak gila.
 
Anyway, ada yang tak tahu apa tu rancangan We Got Married (WGM) yang disiarkan oleh MBC. Rancangan ni bermula pada 2008 dan berkonsepkan reality show
rasanya lagi lama dari Running Man.
 
Sumber Google
 

Info ringkas:-

1. Setiap musim atau season, tiga pasangan akan dipilih secara rawak dari kalangan artis di Korea, tak kira la pelakon, penyanyi, penari, pemain gitar asalkan dalam bidang hiburan.

2. Secara berpasangan (lelaki dan perempuan) mereka akan menjalani hidup sebagai pasangan yang berkahwin.

3. Kebanyakkan pasangan tak mengenali atau sekadar rakan sekerja sahaja

4. Selepas mereka dipasangkan kamera WGM ni akan merekodkan saat-saat mereka sebagai pasangan baru berkahwin secara candid

5. Mereka akan menjalankan tugasan yang diberikan atau melakukan sesuatu yang pasangan kekasih atau suami isteri akan lakukan.

6. Pada mulanya mungkin kekok dan hubungan mereka akan berkembang secara natural

7.  Hubungan mereka akan berterusan bergantung kepada pihak MBC dan boleh mencapai masa setahun.

8. Sehingga mereka dimaklumkan bahawa mereka akan menamatkan hubungan WGM mereka akan berpisah secara aman.

9. Setakat ini tak ada lagi pasangan WGM yang betul2 kawin, tapi ramai peminat berharap la kan.

10. Rancangan ni kadang2 mengundang kontroversi sebab ada pasangan yang kelihatan 'berlakon' sewaktu bersama pasanagn WGM mereka.


Tiera start tengok WGM masa season apa ntah, time to Jo Kwon (2PM), Young Hwa (CNBlue), Nikhun dan Victoria (fx), LeeTeuk (Suju) dan Sora). Sekarang season 4 sedang berjalan, pasangan seperti yang Tiera cerita dlm post sebelum ni.

Tapi kita tgk WGM ni jgn terbawa-bawa, agama kita melarang kita buat mcam diaorang jadi jangan memandai. Tengok sekadar hiburan tak pe sebab banyak moment y sweet, lepas kawin baru kita buat mcm diaorang.

P/S: En bakal suami, sila take note dan tgk show ni...hehe



There was an error in this gadget