Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Tuesday, February 7, 2012

Segmen Salam PerkenaLan by Miss BaNu


Salam, Tiera nak join segmen ni sebab Miss Banu jemput. hehe Thanks...
Kalau nak join boleh tekan banner diatas ye, y'olls~


Ok, Miss Banu cakap Tiera kena buat entry alu-aluan.

Selamat Datang semua rakyat jelata, jemput la menjamu selera anda kat blog yang simpel amat ni.
Blog ni lebih kepada pengalaman hidup Tiera sebagai seorang hamba Allah, kakak, anak, dan bakal seorang guru Kajian Tempatan (SK).
Kalau da entri yang membuatkan anda terasa hati, mintak maaf awal-awal. Sebolehnya, blog ni mengamalkan penulisan berbentuk nasihat dan pengalaman, no KUTUK/MENGATA/HARSH WORD~k?

Haha, enjoy, kalau berkenan FOllOW dan komen. :)

Blog yang Kurang Best

Salam,

Dua tiga hari ni gigih dan tabah gila BW. So secara tak langsung Tiera dapat la summerize beberapa jenis blog yang agak mengecewakan. Tapi kalau tiba-tiba terkena balik kat blog Tiera harap tegur la ye??? hehe

1. Blog yang ada 'pintu masuk'

Macam mana tu? Haaa, korang pernah tak pakai service yang macam ni, tekan 1 untuk BM, tekan 2 untuk ke halaman utama...haaa. Gitu la. Bukak je blog dia mula-mula jumpa banner welcome besar kena klik dulu, pastu sampai kesudah tak boleh nak baca blog dia. Tak payah la buat macam tu, org nak baca content blog je pun, amek kau dari niat nak follow, akhirnya balik ngan tangan kosong.

2. Load lambat

Tak tahulah kenapa yang lambat sangat, keluar shoutbox dengan butang follow je. Nak kata internet Tiera lambat tak tahu la kan? Hmmm, blog ni pun lembab gak tapi sebab ada dua gedget y perbanyakkan traffic Tiera so x leh nak kata apa la kan? At least boleh bukak lagi dan tak bersawang pun.

3. Pkataan y tlalu sgkt~

See, susah tak korang nak baca? iye le tew, kite kn x pndai nk mgrang, korng pndai2 la bcew sndri...annnnnoyinggg gila baca. Tak pasal-pasal Tiera cop gedik..haha. Nak follow pun tak sanggup. Masa awal-awal dulu banyak jugak ayat sms tapi sekarang kurang sikit.

4. Orang follow dia tapi dia tak amek kesah pun

Haha, ni sorang lagi. kita BW kat blog dia, dia tak layan pun kita, follow entah kemana, nak singgah balik apatah lagi. Yelah kita tak paksa dia nak follow kita tapi dia join segmen kot, memang wajib follow pun.

5. Butang Follow and Chat Box Hilang

Ni kes nak blog tu cantik sangat la ni, edit sana sini, benda yang paling penting pulak hilang. Bg Tiera Chat box tu penting sebab kita nak bagi tahu kita dtg blog dia. Susah pulak bila butang follow pun dia edit entah ke mana. Tiera letak follower atas, sebab I syg korang semua, korang bagi Tiera backlink banyak..Hahaha.

6. Blog yang Bermuzik.

Tak salah nak letak muzik tapi set la volume rendah sikit atau jangan autoplay. Terkezut Tiera tengak syiok pakai headphone and tetiba ada bunyi bising..haha teros cari butang off kat blog dia...ok tak ada...mana ek dia letak. Takkan nak mute laptop Tiera pulak...ummhhh, pangkah teros la..Haaa tengok kan dah rugi?

7. Blog penuh dengan Iklan

Boleh kata setengah page dia tu iklan memanjang, memang la nak habaq yang dia banyak sponsor tapi orang nak baca content la sayang. Kalu ye pun sudah cukup la sikit-sikit. Pastu bila tak habis load ke atau lambat mulalah iklan duk tengah jalan, nak baca pun susah.

8. Blog yang Disable Right Click

Ok, yang ni maybe tak salah tapi bagi Tiera susah la, kalau korang anjur segmen ke ape nak copy link susah, kena taip balik sebab Tiera tak suka yang bukak kat new window, so nak bukak kat new tab kena la right click, pastu kuar la satu box tu..haha. Tiera pun tak tahu apa yang orang nak copy dari blog korang tu, tapi ikut korang la, mana tau ada karangan bernilai ribuan ringgit takut dicetak rompak, ntah-ntah post korang tu pun ciplak dr tempat lain...toing, toing!

9. Custom Cursor

Ini terjadi di beberapa buah blog yang terlalu 'berusaha' nak jadi kiut. Kesian cursor tu, dari jadi naga, ke lolipop ke rama-rama dan last-last jadi nama admin blog...siap pusing-pusing lagi. Sian pembaca pening nengok cursoe tu la, silau sangat.

10. Blog y ada Welcome Box

Yang ni tak de lah crime yang berat sangat. Sekadar, lemas je sebab tetiba keluar box yang pesan supaya komen, follow...suka ati la nak buat apa pun. Kalau tak nak follow atau komen ada masalah ke?


Nukilan ini sebagai panduan kalau nak buat blog jd best. Blog Tiera pun bukan perfect sangat. Kalau ada yang diatas ni terkena balik kat Tiera so soriee~
There was an error in this gadget