Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Friday, December 30, 2011

10 Tips Jimat Cermat (Khas Utk Pelajar Kampus)

Salam semua,

Dalam dua hari lagi tahun baru akan menjelma la kan, So ujung2 bulan ni mesti ramai y dah pokai apatah lagi admin y tulis ni haa~

Roadtax pun dah mati, nasib baik ehsan ibubapa tolong jugak barukn balik roadtax..hehe nasib badan. Utk tahu 2012 bermakna Tiera akn bergelar pelajar PISMP Sem 5. Tahun dpn pulak akn berdpn dgn praktikum...brrrr...sebut je dh ketaq.

Credit...
Ok, utk anda2 semua y bakal menadah tangan utk elaun di kampus masing2, tak kiralah PTPTN ke @ elaun IPG ke. Beringatlah dulu ye, ni tips utk korang, harap amalkan~

1. Amalkan Peraturan 10%

So biasanya elaun tak dpt bulan2, tak tau la kalau PTPTN dpt bulan. Seksa ooo kalau dpt bulan. Mcm IPG ni, dia bagi sedebik terus utk satu sem, IPG Tiera la. So simpan la sikit dari duit tu dlm bank, paling sikit 10% ke. Bak kata mak Tiera dia siap bole bg atuk Tiera duit belanja lg tau, dulu elaun mana byk mcm sekarang. Tiera simpan jgk tp x konsisten, utk beli kereta bila dh keje nanti.

2. Wujudkan Dana Kecemasan.

Haa, y ni penting jugak. Mcm Tiera bwk kereta ke kampus so mmg la kena ada duit 'just in case' kan. Tp x buat pon. Kalau rajin buat la. Cuma sekali je Tiera pernah buat, tu pun sbb nk bercuti pnya pasal. Simpan Rm 10 seminggu. Dpt gak Rm100 akhirnya..haha.

3.  Amalkan Tabiat Melabur

Melabur ni tak pandai sangat, tp adalah akaun dlm Amanah Saham Malaysia tu. Cuma kalau nk melabur, selidik dulu latar belakang tmpt y korang nk melabur tu. Jgn pergi tmpt y salah sudah.

4. Buat Perbandingan Semasa Membeli Belah

Yang ni kalau perempuan diaorg rajin la. Lelaki agaknya main sambar je kot???? Hehe. Jalan2 dulu jgn tgk berkenan main ambik je, tgk2 tmpat lain tgh sale tak ke frust. Tp kalau Tiera memang kalau dh berkenan main ambik je. Tp tgk jugak kualiti brg y murah tu, tak semua brg murah tahan lama. Bergantung lah pd kemampuan masing2.

5. Potong Kad Kredit anda?

Kad kredit??? Apa kad kredit?? Apakah student pun dh mampu pakai kad kredit? Wahh, hebat la korang.

6. Kurangkan Bil Elektrik

Ni utk pelajar2 y sewa rumah diluar kawasan kampus. Mcm Tiera semua wajib duduk dlm asrama so beres la bab elektrik ni. Bg y tak jimat2 la ye. Jgn la tinggalkan bilik kipas, lampu, laptop semua on. Sesekali padamkan lampu awal, pakai lilin ke. Romantik gak kan? :-P

7. Jadilah Pelajar Yang Bijak

Sbb korang bijak lah korang belajar kat IPT dan IPG kan? So kalau buat tugasan tu bule je kalau nk cetak dua2 belah muka. Pastu beli isian semula dakwat printer bukannya katrij baru terus. Tak salah rasanya n x rosak pun printer korang tu. Kalau dh lama barulah tukar katrij. Y ni Tiera amalkan sirius jimat. Pastu guna kemudahan kampus dgn sebaik mungkin cth macam cybercafe ke, perpustakaan ke dan tempat fotokopi.

8. Guna Kad Pelajar

Kad pelajar memang berguna, tp bg pelajar IPG di Besut tercinta ni, bule pakai ke? Kalau kat KL bula la utk naik LRT ke, beli buku ke, makan ke? Tah la tak tahu byk lg pasl fungsi kad pelajar IPG tp kalau IPT lain mungkin amat berguna.

9. Guna Pengangkutan Awam

Bg y duduk di kawasan y memang byk pengangkutan awam tu memang bagus. Baik pakai bas @ LRT je. Kat IPG Besut ni memang jarang ada bas utk kesana, kemari. Bayang teksi lalu depan kampus pun susah. Byknya 'kereta sapu' je.

10. Guna Internet utk Buat Panggilan

Bagus gak idea ni. Bule la kalu korang chat ngan BF korang kan, rindu nk dgr suara ke. Kan ada kemudahan utk buat online call. Bukan je bole ckp puas2 tp x pyh byr sesen pun.


So? Tunggu apa lagi. Boleh dah mula dr sekarang. Harap2 korang rasa lebih kaya sikit. Tak adalah hujung semester rasa pokai dah ke, nk pinjam malu plak. Karang pinjam susah nk bayar pulak, ada jugak manusia mcm ni. Pinjam bukan main lagi, nk byr pandai2 la ingat takkan nak tunggu org mintak pulak kan malu pulak. Bila mintak emo2 kat kita plak...errr..hehe. Good Luck n Happy New Year (bak kata org barat). Peace~

Thursday, December 29, 2011

DIY :- Cara Tingkatkan Traffic Blog

Cara nya begini:
- Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
- Korang hanya cuma perlu meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web korang.


  1. mizz shizu
  2. Myself V3 Me &
  3. Blog Hanz
  4. BiMies’s WoRLd
  5. Farah Shafiqah
  6. Qila Razak
  7. CekLa
  8. Miss Yaty
  9. Magrib Menjelma
  10. Bila Luna Berkata Kata
  11. Putera30 Photographer
  12. Internet Tutorial
  13. Bandar Baru Kijal
  14. share cerita saya
  15. talkdramalove Blog

PERATURAN!!!
1. Sebelum korang meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog korang, sila hapuskan link nombor 1.
2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.
3. Setelah itu masukkan link korang di urutan bawah (No.15).
***So urutannya jadi mcm nie…






  1. Myself V3 Me &
  2. Blog Hanz
  3. BiMies’s WoRLd
  4. Farah Shafiqah
  5. Qila Razak
  6. CekLa
  7. Miss Yaty
  8. Magrib Menjelma
  9. Bila Luna Berkata Kata
  10. Putera30 Photographer
  11. Internet Tutorial
  12. Bandar Baru Kijal
  13. share cerita saya
  14. talkdramalove Blog
  15. Blog Korang Letak Kat Sini !


4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi korang pada no.15, jumlah backlink = 1

Posisi no.14, Jumlah backlink = 5

Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….

Selamat mencuba!!!

***Ingat…jangan menipu…tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak… Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat… ingat lagi byk backlink kiter… lagi tinggi rating kiter kat google..

Friday, December 16, 2011

HolidayOverSeas: Pekan Baru, Indonesia 3

Salam,
Bertemu kembali...

Haa, utk hari y kedua pagi2 kami sarapan kat lobby hotel. Makanan standart la, nasi goreng, nasi berlauk, roti2 n nasi air a.k.a bubur. Byak jenis ooo rambang mata.

Pastu, abah g sembang2 ngan pak guard depan hotel utk urus psal kenderaan kami. Akhirnya dpt gak sebuah Avanza utk ronda2 seharian. murah lagi dr y hotel nya. Berikut tgk la gambor2 nih~
Sewanya Rm140 sekali ngan minyak n driver. Drivernya cakap no time limit, boleh jalan seharian sampai penat pun tak pe. Tp kami amek sampai petang tu je, malam rehat.
Ni la keta sewa kami


Ni orang panggil Angkut, sibuk je. Bahaya naik ni byk pencopet~

Mall Pekan Baru sbrg jalan Aston Hotel, kami singgah keesokkan harinya.


Ke Muzium Pekan Baru..kami kn org Sejarah :-P

Sejarah2 O_o ????? (honestly, boring ngat~) dan menakutkan.
  
 Lepas ke Muzium PekanBaru kami lapar le. So mula2 driver kami cadangkan tempat makan y best nama apa tah pastu tutup la pulak sebb tengan buat baik pulih. Last2 dia bawak kami ke Rumah Makan Sederhana, mcm popular gak la kat situ. Tp sygnya sama ja mcm malam tu kami makan, masakan padang. So lauk pun sama jelah nothing special. Kami ckp nk tmpt makan y murah, halal dan sedap so dapat gitu jelah. Kalau korang nk spesifikkan lagi permintaan korang kat driver biar dia tahu korang nk rasa makanan y fancy2 cikit, dia akan cadangkan la.

Next, kami menuju ke Pasar Bawah y terletak di utara Pekan Baru dan berhampiran Perlabuhan Sg.Siak. Pasar Bawah ni memang tempat utk shopping la, beli cenderahati dan baju dan kain pasang dan telekung. CUMA, hati2 pandai2 la tawar menawar kadang2 jadi mahal balik tahu. Kami tawar separuh harga dulu baru up2 kan sikit kalau tidak baik balik beli kat Malaysia ja.

 
Kaum lelaki bosan sgt le tunggu kami y perempuan shopping kat Pasar Bawah. Memang syurga beli belah, ni la matlmt dtg Pekan Baru.

Lepas kami kaum perempuan pusing2 selama 2 jam akhirnya adik2 pun bising cakap penat. Kami pun turun dari Pasar Bawah dan menuju ke Masjid Agung An Nur utk sembahyang. Masjid ni paling besar sekali kat Riau dan terletak di Jalan Hang Tuah. Kat sini gak ada Madrasah An-Nur.

Besar tak?

Mal Ciputra Seraya

Bakso ni terkenal gak la, dh di komersilkan. Bakso ala2 moden gitu
Mari makan Bakso di Mal Ciputra!

Hasil bershopping, separuh lagi ada dlm plastik...banyakkan? O_o

Teh Botol versi botol plastik. Memang fames ah kat situ, wajib try~
Malam tu tido sambil tersengih laaaa~


Bersambung next Part 4 ......


4th Holiday 2011 :- Cameron Highlands Part 2

Salam,
Bertemu kembali utk part 2..hehe. Enjoy~

Kami tinggal kat Lily homestay utk hari y pertama n Anggerik Desa Homestay utk y kedua.
Anggerik Homestay, my dad punya fave sbb dh pernah duduk sblm ni bule memasak n bilik pun ok. Ni mhal dua tiga puluh ringgit kalu x silap tp sbb kami lmbt trpaksa la sewa bilik besar rm 180 (2 katil queen, set sofa, 1 single). Homestay ni selang sebuah rumah je ngan Lily Homestay.
Terliur tak? Nyum, nyum :-3
Dekat ngan tmpt kami sewa ada YZ Agro Farm n agro Al-Mashoor. Tiap2 pagi kami serbu Strawberry farm Al-Mashoor y dkt ngan homestay kami tu n beli 6 kotak. My dad siap interview bangla kerja kat situ ( dia siap jemput g Bangladesh lg...haha). Tips ckit, kalu nk beli strawberry baik beli kat kebun dia la, murah ckit dr beli kat gerai. Rm 6 je sekotak...ke ada murah g?

 
Iman ngan kaktus2 nya~
 

Haaa, time2 cuti sekolah ni Pasar Malam tiap2 ari bukak. Kalu korang nk beli bantal2 ni korang beli la kat pak cik y bukak gerai berdekatan dgn org jual cadar2 byk2 tu. Kedai dia kena masuk lorong sebelah kiri korang. Sblh kedai cd/kaset y suka bukak lgu kuat2. Sian pak cik tu, pekak telinga dia lma2. Bukan apa, dia jual murah ooo, Tiera nye bantal rm 10 je, adik Tiera beli y bantal bentuk strawberry besar rm 15, kat tmpt lain rm 20-25. Apa salahnya majukan org Melayu gak..hik2.

Last day, Tiera beli kaktus 6 pokok rm 10 kat pasar malam....beres. Jalan sikit lg 7 pokok rm 10...jalan lg 8 pokok rm 10...korang tension tak? Tiera geram gila. Makin jalan kedpn makin murah pulak. Keychain pun sama, masin mulut Tiera sbb akhirnya jumpa 10 keychain rm 10..hahaha.


Di Bharat Tea Plantation with my mom~

o_O

Pastu kami pusing2 kat MARDI, best gak semua ada, strawberry, pokok pasu, n y menarik taman herba (Edible Farm). kat situ baru kami bule tgk poko pudina, pokok kubis, pokok jagung, pokok jintan, Kimchan ( lily bud), buah labu, basil n byk la. Menarik sgt tau. Baru thu kimchan tu rupanya bunga lily y x kembang lagi..haha goreng buat masak kicap sdp je. Nash beli dua pokok 'Gold Crest' (x suka maksud nama pokok ni) , katanya nk menanam pulak...KATANYA... :)

Pokok jagung ^_^

Labu ???
 
Basil o_O
Pastu kami beli mkanan tgah hari n berkemas utk pulang ke rumah.

Warning ek:- dulu2 mcm tak sejuk sgt tp kali ni bukan main sejuk pulak. so bwk la jaket korang..huhu nyesal Tiera x bwk jaket, cardigan je la penyelamat.

(Feel free to comment or ask any question)

Thursday, December 15, 2011

4th Holiday 2011:- Cameron Highlands Part1

Salam.
Cayalah, cuti kali ni memang kucing Tiera guling2 dalam tandas dia sebyk empat kali berturut2. Cian A'tam, Maru n the geng sbb kena tinggal...lagi. Belum pun abis demam aku g Indon, kami membawa diri lagi ke tanah tinggi Cameron.

Kami lalu jalan melalui Felda Aring dekat sikit dr K. Trgganu ke Cameron tp sabar jela. Jalan dia Tuhan je tahu betapa roller coasternya jd kereta kami masa lalu kat situ.



Dlm oooo lubang~
 
Cameron Highlands ni dh mcm rumah kedua pulak, dh khatam 5, 6 kali dh. Sbb cuti pun dah tinggal ujung2 n kami pergi pun bukan hujung minggu maka best la x pyh sesak2 nk cari tmpt menginap. Mmg x dak maslh kalu korang pandai cari tempat. Oleh sbb family kami ni mmg elergic dgn keadaan serabut2 nih so kami dh pilih nk menginap di Homestay Taman Sedia.

Pemandagn pagi Tmn. Sedia

Homestay Tmn. Sedia ni satu2nya perkampungan tradisional org Melayu. Tak pastilah tp dgr kata ramai2 y x tak tahu ttg kewujudan Tmn Sedia ni. Kat tmpt ni ada 48 buah rumah je n semua warga emas (bak kata opah y jga homestay kami tu). Kat dlm ni ada beberapa buah kebun Strawberry n sayuran. Korang x pyh susah2 jalan ke Tanah Rata ke, pusing je Tmn Sedia ni dlu puas2.

Tp masa nk booked bilik tya la sedlm2 nya sbb ada sstgh homesty tu cerewet n cekik darah ckit. Utk pgthuan perkataan aircond mmg x wujud dlm kamus hidup penduduk kat sini, so korg pikir la berbaloi x harga y ditawarkan. Nak twr2 harga bilik tu bule le, ngorat le anak dara @ teruna y menjaganye..hik3.

Pilih kak, 10 jenis rm 10 jee~

Oleh sbb Tiera ni gila2 brokoli celup tepung so family kami cari homestay y bule masak2, so lpas beli sayur terus goreng n makan ramai kat homestay tu. .

Anak dara tgh masak..hehe

Hasilnya....

Sdap walaupn simple ^_^
 Malamnya kami ke pasar malam...

Bersambung Part 2~

Thursday, December 8, 2011

Vocab Bebudak Zaman Sekarang...

Situasi1:-

Mak, Angah and me tengah lipat baju masing yang dh diasingkan. Balqis tengah baring2 kat atas lengan Abah. Mak tengah asing2 kan baju sambil baling baju kat pemilinya.

Mak: Nah, ni Iman punya?

Sehelai baju dilempakn ke timbunan baju dia. Angah angkat hujung jari n tgk.

Angah:- Not Me!

Baju terbabit dilemparkan ke aku. Aku mengangkatnya dan menggeleng dan melemparkannya kat Nash y tgk shiok baring tgk TV.

Me:- Not Me!

Tetiba...

Balqis:- NOK MEE (not me) KUNING!!!!! (dialek Trgganu)

Semua mata tgk Balqis n ketawa tak ingt dunia.
p/s:-Balqis susah sgt nk makan. So baju baby sgt muat dgn dia. Makan fave dia sup+nasi, telur+kicap+nasi dan ya ng plg ulung...MEE KUNING!

Situasi 2:-

Balqis n Saiful tgh main perang2. Ruang keluarga memang bersepah n kerusi meja makan n selimut jadi mangsa utk dibuat kubu.

Saiful:- Ok, dah siap...

Balqis pun dah sedia ngan Barbie n Ken dan plush toys dia. Saiful ngan askar kecik n lori sgla macam.

Saiful & Balqis: SERAMMMMMM!!!! (Serang?!)



Balqis 5 thn dan Saiful 6 tahun

There was an error in this gadget