Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Friday, January 27, 2012

Tutorial :- Cara letak lagu dalam Blog

Salam,

Entri kali ini Tiera akan ajar cara nak letak mp3 dalam blog korang.
*PERHATIAN*
Tapi ia tak digalakkan sangat, Tiera je y gatai nak bubuh. Sebab apa tak digalakkan?
Sebab Tiera sendiri serabut sebenarnya dengan blog yang masuk-masuk terus lagu berkumandang, menganggu kosenterasi membaca tau, tambah kalau nak feeling-feeling.
Tapi Tiera letak jugak sebab nak dengar lagu kalau tengah bosan buat entri.
See *yang kat atas tu*~
Kali ni autoplay tp low volume tp kalai still mengganggu please infrom in manners.
 
Menggunakan SCM Music Player ni pun boleh tingkatkan traffic blog.

Caranya...

1. Tengok kat mp3 atas tu then tekan kat SCM Music Player

2. Pastu tak payah sign in atau register, senang je kan?

3. Choose jenis skin y korang nak



4. Next, pilih Edit Playlist untuk tambah lagu


5. Nak senang bukak youtube, pastu copy link mv yang korang suka dan paste kat ruang yang disediakan di Edit Playlist

6. Next, tekan Configure Setting

7. Kalau nak autoplay tukar la *takdigalakkan*

8. Pastu nak ejas volume lagu bila ia mula-mula terpasang *Tiera buat low volume je supaya tak mengganggu*


9. Bila dah siap tekan done dan anda boleh copy html code yang disediakan.

10. Bukak Dashboard blog anda dan pergi ke bahagian Layout (tgk di tetingkap kanan anda), tekan Add Gadjet lepas tu cari Add html code > pastekan html code td > Save

11. Walaupun korang letak gadget tu kat mana-mana pun, ia tetap akan ikut setting anda tadi untuk letak kat atas atau bottom.

*Tiera letak atas sebab senang nampak*


SELAMAT MENCUBA

p/s : Ok dah betulkan step 10 dan rasanya dah cukup detail. tak tahu nak terang macam mana dah.Please keep searching and trying. peace!







39 comments:

  1. akak, nak letak code tu dekat mana eh? Tolong saya kak :( bawah sekali ke?

    ReplyDelete
  2. Boleh tgk kat step 8 hingga habis, kalau nk setting tgk kat step 8. Tp bila masuk dlm blog dia akn ikut setting y dibuat masa dlm web dia. So letak gadget html tu kat mana pun dia akan ikut setting y dibuat sebelum ni.
    TQ

    ReplyDelete
  3. thanks tolong saya ..
    blog yang sangat membantu,,
    jangan lupa follow blog sy k
    thanks a lot ^_^

    deanridzwan.blogspoot.com

    ReplyDelete
  4. hi..i baru je nak create blog for my own biz...tp terkial2 lg...

    ReplyDelete
  5. Waaa ,. berguna sangat tuto nie. Tenkiu :)

    ReplyDelete
  6. ramai y kurang pham step 10.

    code html tu anda bule dpt slps habis buat setting di laman web tu(code html player anda).
    copy paste code tu kedalam gadget y and add.
    Kalau x bunyi sy kurang pasti mungkin lagu tu y prob kot.
    Kalu ada maslh jgn segan tanya. Harap membantu.

    ReplyDelete
  7. THANK YOU...Kak...dah jd kat Blog sy...kalau sudi follow la...hehehe..http://fitrahfatihah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. 0k.. tq for tuto nie.. sye mmng pnh wat mende nie tpi da lupe.. huhu.. thanks..\

    ReplyDelete
  9. TQ:)akhirnya menjadi jgak,setelah puas memikirkannya...

    ReplyDelete
  10. wahh ! tank kyu kak , , jdi pon blog kite

    ReplyDelete
  11. terima kasih~! ianya sangat membantu saya!! :D

    ReplyDelete
  12. Tq dear..sgt2 membantu hehe..jgn lupa jengah ke blog i jgk ya..

    izzahrasofea.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. tq info yg awk bg amat berguna.. tq so much..

    ReplyDelete
  14. Kenape xmuncul pn di blog saye ea ? Saye dh paste code tu d html tu .. Tpy ble preview blog,, xkluar ape2 pn ..

    ReplyDelete
  15. thank's a lot sis;);)
    luv it;)
    sekurang-kurangnya dpt ilmu
    sila lawati blog saya yew
    baru berkecimpung;)

    ReplyDelete
  16. thx...sy baru je nak berjinak jinak dlm blog nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. Kite ni lama dah cuma baru je nak active balik. Gud Luck.

      Delete
  17. THANK YOU ! jadi hikhikhik jom follow kite ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ur welkem dear, meh la follow kita gak. Palyer ni boleh naikkan traffic jgk tau.

      Delete
  18. ya betul tiera...akak copy dari sini...senang nanti kalau akak boring2 bolehlah pasang lagu..

    ReplyDelete
  19. K saya tak tawu kat mana ' Layout ' tuh :3 Baru guna blogg laa katakan :)

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. apa y x jd? details pls, kalu boleh akak explain kn.

      Delete
  21. thanks ... tapi nak tanya kalau nak tukar lagu atau tambah lagu nak kena buat macam mana?

    ReplyDelete
  22. as salam.. hai..
    thank u so much..
    akhirnya bole jugak letak music.. hehe..
    follow my blog.. :)
    http://malinacute.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thanks sudi membaca blog yang tak seberapa ini~

Jangan Segan untuk kritik blog ni, tapi yang membina la ye? BE NICE ^_^

Kongsi, Kongsi