Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Wednesday, October 12, 2011

Misteri Titanic

Salam,
Haha, kali ni tetiba nak post cite misteri. Masa tengah menunggu kelas teknologi dalam pendidikan start tadi tetiba tgk discovery channel. Dlm tu tgh siar cita pasal GhostLab, ala2 Seekers la.
So bila masuk makmal, tggu apa lg Google terus la ke cerita-cerita misteri dunia. Terjumpa pulak tentang kisah Titanic y memang ironic gila.
Titanic, teringin plak nak naik cruise...


Hahaha......
Kisah dia macam ni...@_@ suspen~suspen~
Terdapat sebuah novel karya Morgan Robertson. Beliau ni menulis sebuah novel tentang sebuah kapal persiaran yang diberi nama Titan.

 
Novel ni bercerita tentang penemuan besar dunia dalam bentuk kapal "Luxury Liner" seberat 75000 ton dengan panjang sekitar 880 kaki (Titanic pulak memiliki berat 66000 ton dgn panjang 882 kaki). Berat ni lebih kurang la antara dua-dua kapal ni.

Kalau nak tahu, Titanic dilengkapi 3 penggerak berupa kipas (propeller) beserta 2 tiang layar (mast) dan berlayar pada April 1912 dari South Hampton, Inggeris. Titan, juga memiliki jumlah propeller dan tiang yang sama, dan berangkat pada bulan April.

Titanic, ada 20 Perahu Cadangan, dan dpt menampung 3000 penumpang manakala Titan, punya 23 Perahu Cadangan, dan menampung 3000 penumpang.

Pada kecepatan 22 .5 knot, Titanic eksiden dengan blok ais pada malam berkabus di perairan Atlantik utara manakala pada kecepatan 25 knot, Titan juga mengalami nasib yang sama di tempat yg sama dan juga eksiden pada sekitar tengah malam!Masa yang sama dengan kemalangan Titanic.

Lebih dari setengah penumpang Titanic (sekitar 2207 penumpang) tekorban akibat peristiwa tersebut. Sementara untuk Titan, lebih dari setengah penumpangnya (sekitar 2500 penumpang) juga tekorban.

YANG BESTNYA, NOVEL NI KELUAR 14 TAHUN SEBELUM TITANIC BERLAYAR PUN!!! PELIK TAK? KEBETULAN KOT....
There was an error in this gadget