Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Thursday, July 19, 2012

Rutin Rambut

Salam,

Lama plak tak buat review. Memandangkan elaun dh masuk dan tak sampai seminggu tinggal separuh je elaun, haha boros giler. Tak ada lah cuma separuh lagi Tiera simpan dlm bank, buat blanja kawen nanti...lalala.

Ok, memandangkan dh ada duit ni, Tiera mula la beli macam2 benda dan drugstore paling fave sekali mestilah Watson tp syg benda y nak dicari tak dok la pulak so pergilah ke Guardian mencari dua produk, Hair Mist dan Face Mist.

Akhirnya dpt gak beli benda ni.
Lucido-L Hair Mist

Hair Mist ni best dan berdasarkan review dr blog2 lain semua bagi komen positif. Tiera baru pkai dua kali dan rasa memang ada perbezaan. Bangun pagi ni, rambut tak menggerbang macam pontianak pun. Rambut pun lembut dan kurang kusut. Bau dia pun tak kuat dan ia akan hilang lepas tu. Ia pakai bahan pelembab yang sama dengan Hada Labo..mende acid tah. So ok la kan. Serius akan beli untuk kali ke dua. Harap2 bole lah kurangkan rambut Tiera yang gugur sebab terlampau kering ni.

Sejak akhir2 ni, rambut Tiera memang rosak teruk. Tak faham gak sebab Tiera mena ada buat apa2 pn, jauh sekali luruskan rambut. Rambut Tiera dikira ikal dan bergulung, kalau pergi potong rambut mesti tukang potong tu puji cakap jenis rambut Tiera ni cantik, apa lagi bangga gila la. Pastu tetiba satu hari rambut start berbuah, macam2 ada, rambutan, ciku tunggu tak ada durian je. So potong la tp sayang , masih ada lg berbauh.

Rambut yang berbuah jadi bila korang selalu biar rambut basah lama2 dan biasa jd pd orang yang pkai tudung. Bila berbuah, rambut korang jd rapuh, gugur dan kering. Tiera cukup takut kalau sikat rambut time basah, horror gila bila tengok rambut gugur.

Jd, rutin Tiera sekarang:-

1. Basuh rambut dua/tiga hari sekali.
2. Pagi-pagi tak basahkan rambut sebab nak pakai tudung
3. Lepas cuci pakai conditioner (jgn tinggal)
4. Pakai olive oil @ hair mist Lucido-L (apa2 brand)
5. Pakai sikat yang sesuai.

Sikat ni memang penting. Tiera ada 3 jenis sikat, sikat gigi jarang, peddal comb dan sikat bulat. Kalu time rambut basah Tiera pakai sikat y gigi jarang kurang sikit gugur. Pastu kalau rambut kering pakai peddal comb sebab ia kurang menyakitkan rambut dan senang disikat. Sikat bulat tu tak pastu apa gunanya tapi sesuai untuk rambut bergulung dan nak kembalikan shape asal rambut Tiera. For now rambut tak ada lah panjang sgt, tamau potong dah nak simpan panjang2.

Thursday, July 5, 2012

50 Makanan Paling Sedap Seluruh Negara (sure terliur!)

Salam,
Makanan ini telah disenaraikan oleh CNNGo.com


50. Buttered popcorn, United States
49. Masala dosa, India
48. Potato chips, United States
47. Seafood paella, Spain
46. Som tam, Thailand
45. Chicken rice, Singapore - ooo nasi ayam berasal dari Singapore rupanya...haha
44. Poutine, Canada
43. Tacos, Mexico
42. Buttered toast with Marmite, Britain
41. Stinky tofu, Southeast Asia
40. Marzipan, Germany
39. Ketchup, United States
38. French toast, Hong Kong
37. Chicken parm, Australia
36. Texas barbecue pork, United States
35. Chili crab, Singapore
34. Maple syrup, Canada
33. Fish 'n' chips, Britain
32. Ankimo, Japan
31. Parma ham, Italy
30. Goi cuon (summer roll), Vietnam
29. Ohmi-gyu beef steak, Japan
28. Pho, Vietnam
27. Montreal-style smoked meat, Canada
26. Fajitas, Mexico
25. Butter garlic crab, India
24. Champ, Ireland
23. Lasagna, Italy
22. Brownie and vanilla ice cream, global
21. Croissant, France

Top 20 Makanan Paling Sedap

 







20. Arepas, Venezuela (depend on topping, there's pork topping too)


 






19. Nam tok moo, Thailand (Non-halal)


 






18. Kebab, Iran

 






17. Lobster, global

 





 
16. Egg Tart, Hong Kong

 






15. Kalua Pig, United States (Non-halal ye)


 






14. Donuts, United States

 






13. Corn On The Cob, Global

 






12. Shepherd's Pie, Britain

 






11. Rendang, Indonesia


Top 10 Makanan Paling Sedap Dunia


 







10. Chicken Muamba, Gabon


 








9. Ice Cream, United States

 
 
 
 
 
 
 
 
8. Tom Yum Goong, Thailand










7. Penang Assam Laksa, Malaysia!!!! XD

Poached, flaked mackerel, tamarind, chili, mint, lemongrass, onion, pineapple..one of Malaysia's most popular dishes is an addictive spicy-sour fish broth with noodles (especially great when fused with ginger), that'll have your nose running before the spoon even hits your lips.
(Waaah, no.7 not bad Malaysians!)

 







6. Hamburger, Germany










5. Peking Duck, China










4. Sushi, Japan










3. Chocolate, Mexico










2. Neapolitan Pizza, Italy

 







1. Massaman Curry, Thailand
Haha, sudah-sudah, lap air liur korang dan buang sebaldi lagi yang korang tengah tadah tu.
Kalau nk, pergi beli.....tetiba admin rasa lapar plak~
There was an error in this gadget