Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Wednesday, December 11, 2013

Segmen #2: Juara Mengomen (KEPUTUSAN)

Salam,

Keep it short and simple.

Pemenang bagi segmen ni tak lain tak bukan jeng, jeng, jeng....

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
 
Rajin dia komen. Harap contact saya melalui FB utk claim hadiah,
nak tahu hadiah apa nnt Tanya la ye...hehe
 
Maaf, lambat.
Terkejut dgn panggilan temuduga SPP mggu depan so tak sempat lansung buka blog.
Maaf sepanjang segmen banyak terkurang.
Oleh kerana kurang penyertaan maka takkan ada list untuk blogwalking.
Boleh tgk kat komen kalau nak blogwalking.
 
Kepada tiga pengomen yang komen paling banyak, anda akan ada di dalam blog list selama sebulan.
Bila blog anda telah diletakkan nanti Tiera akan maklumkan.
TQ.

Saturday, December 7, 2013

Segmen #2: Juara Mengomen By Tiera Nordin

Salam,


Lama sudah tak anjurkan segmen nih.
Segmen ni akan dianjurkan sempena umur blog Tiera yang telah memasuki
5 tahun 5 bulan 5 hari (lepas dah)
Kali ni Tiera nak bagi hadiah la sikit.
Segmen ni mudah saja, siapa komen paling banyak maka dia akan menerima hadiah berupa....jeng, jeng, jeng...

Hadiah Misteri.




Syarat-syarat untuk sertai segmen ini mudah.

1. Follow blog ni.(Sila  Jujur) dan add dalam google circle (bg y ada)

2. Buat satu entri Segmen: Juara Mengomen by Tiera Nordin dan ambil banner diatas.
Tak perlu panjang2 just post banner diatas.

3. Link kan balik ke blog ni

3. Tag sekurang-kurangnya dua rakan blogger anda dan pastikan mereka tahu.

4. KOMEN sebanyak mungkin di mana-mana entri terutamanya pada bahagian novel on line Tiera

5. Tinggalkan penyertaan anda di komen ye.


Pemenang akan ditentukan bagi yang meninggalkan komen di entry (bukan di shoutbox) paling banyak.

Hadiah?
- Pemenang pertama akan terima satu hadiah misteri. Hadiah ni random ye.
- Pemenang pertama dan 3 lagi orang yang komen tertinggi akan berada dalam bloglist Tiera selama sebulan.
 
 
Bagi yang sertai, boleh jugak tambahkan follower dan traffic. Tiera akan senaraikan peserta dalam satu entri lain untuk memudahkan anda blogwalking. Selamat mengomen.
 
Tarikh Tutup :- DILANJUTKAN 7.12.2013 (8 Malam)

 UPDATE!
Tiera minta maaf sbb lambat update, tak sangka terlalu busy.
Segmen ni terpaksa dilanjutkan untuk seminggu lagi sbb Tiera berada di luar kawasan.
Busy cari kerja.
Harap peserta faham dan bersabar, ada lagi seminggu je.
Segmen ni kurang mendapat sambutan jd..hmmmm.
Tak pe, agak2 pemenang pun dah tahu kan.
SABAR YE DAN SORRY!

Monday, November 18, 2013

K-Drama : The Master's Sun

Salam,

Musim menganggur adalah musim marathon drama korea. Kali ni seriously the best.

Genre: Romantik-Comedy, Horror


Sinopsis:-
 
Tae Gong Sil a.k.a Tea Yang bermaksud matahari (dilakonkan Gong Hyo Jin) mengalami kemalangan dan selepas dia pulih dia tiba-tiba boleh melihat hantu. Selama dua tahun dia hidup dalam ketakutan dan sering diganggu hantu yang ingin meminta pertolongannya.
 
Sehingga suatu hari dia menumpang sebuah kereta Presiden Syarikat Kingdom Joo Joong Won (dilakonkan So Ji Sub). Sewaktu di dalam kereta dia ditakutkan dengan kehadiran hantu dan tak sengaja memeluk Jong Won. Sejak dari saat itu Tae Yang sedar yang Joong Won boleh menghalau hantu jika dia menyentuh lelaki itu.
 
Joon Won, seorang lelaki yang dingin dan mengalami trauma dengan perempuan sebab dia pernah diculik oleh teman wanitanya sendiri demi duit. Tae Yang pula asyik mencari Joong Won sampai sanggup kerja di Mall Kingdom sebagai tukang cuci demi dekat dengan Joong Won. Dia sayik nak sentuh Joon Won dan Joon Won anggap gadis tu tak betul. (talking about being a stalker)
 
"If you touch me again, I'm going to charge you some money!"
 
Tapi bila Tae Yang menyatakan dia melihat hantu Cha Hee Joo, teman wanita Joong Won yang mati akibat kemalangan semasa menculiknya dulu masih berada disisi Joong Won, Joong Won nekad membenarkan Tae Yang dekat dengannya. Memanggilnya 10 juta won Radar, dia ingin Tae Yang menyatakan kpd hantu Hee Joo betapa dia berasa di khianati dan membenci gadis itu.
 
Sepanjang masa, Joong Won sendiri tanpa sengaja terlibat dengan sesi kejar mengejar Tae Yang dengan hantu dan menyelesaikan masalah hantu-hantu yang meminta pertolongan Tae Yang. Perangai Joong Won juga makin berubah namun dia yakin dia hanya lakukan semua untuk duit (dia memang mata duitan).
 
Hug, hug, hug!
 
The Most Touching Episode!
 
 
 
Episod ni dimana Joong Won cuba selamatkan Tae Yang dari ditikam. Tae Yang nampak sendiri roh Joong Won datang kepadanya bertanya jika dia dah mati. Bayangkan perasaan Tae Yang masa tu dan bila Joong Won cakap dia cintakan Tae Yang, terus Tae Yang menangis kuat-kuat. Sedih-sedih, Tiera pun nangis. Lepas tu Tae Yang terus rasa kebolehan dia macam satu sumpahan sebab last sekali dia lihat hantu orang yang dia sayang.
 
 
 
Keistimewaan:-
 
1. Lain-dari yang lain dan hantu dia menakutkan
2. Hero dia sangat cool, hensem?  Biasa je tapi perangai dia best giler.
3. Perangai Tae Yang yang suka sentuh-sentuh Joong Won memang seronok ditengok, lucky her.
4. Tae Yang sangat cute!
5. Setiap episode tak bosan dan ada saja kes hantu yang Tae Yang nak selesai.
6. Hero dia pun lucu sebenarnya dan dalam cita ni tak ada sangat watak jahat, cukuplah dengan hantu yang asyik muncul tetiba ja.
7. Dalam dunia sebenar pelakon Gong Hye Jin dan So Ji Sub di gossipkan mungkin sedang bercinta. Make it so real. Good Luck untuk couple ni.
 
 
8. Chemistry pelakon utama ni sangat in, hoping they date for real!
 

See How they act off screen. So Ji Sub just ask her out!
 
Good Luck For This Couple!
 
 
 

Monday, November 11, 2013

Menghitung Hari...

Salam,
 
Dikala budak sekolah menghitung hari untuk cuti sekolah, disaat budak lepasan SPM menghitung hari keluar dari alam persekolahan dan di ketika budak-budak junior IPG seluruh Malaysia terutama di IPG Kampus Sultan Mizan ni excited mengalahkan senior cuti...tau la korang habis exam awal!
 
Kami senior sem 8 PISMP hanya menghitung hari, jam dan minit untuk menamatkan pengajian selama 5 tahun setengah di bumi Besut tercintan ini.
 
Perasaan?
 
Tak ada perasaan, serius tak rasa apa-apa, macam blur je.
Tapi kalau tetiba ada yang start mengimbau kenangan yang tu lain kira la, laju ja nanti empangan pecah.
 
Buat junior, good luck menempuh kehidupan beberapa tahun lagi di sini.
 Kami dah habis!!!!
Kalau fikir balik...haha kesian junior, lambat lagi la korang.
Sori la, nanti korang dah senior korang akan tahu perasaan ni.
 
Anyway, layan la gambar re-creation untuk kelas Kajian Sosial ambilan Jan 2010.
 
Gambar masa muda remaja dan sekarang muda dewasa! Gambar diambil tempat yang sama, dan posing dalam keadaan yang lebih kurang sama.
 
Ce cari mana Tiera!





Harap halal ye kawan2.
Tiera amek risiko tunjuk gambar huduh, tak pe sekarang ok la sikit walaupun tak banyak berubah.
 
Aku yang dulu bukanlah yang sekarang!
 

Thursday, November 7, 2013

Novel Online!

Salam,
*STICKY POST*
~scroll bwh utk entri terbaru~

Haa, oleh kerana sudah post kan tiga bab untuk novel terbaru online, harap-harap yang dah baca bole bagi feedback ye. Menarik ke, tak menarik. Ada kesalahan atau idea? Bole komen, kalu malas boleh letak kat shout box.
Thanks sebab membaca, komen anda amat bermakna.
 
Kalau y baru nak baca bole klik pada menu kat atas novel online @ klik pada tajuk novel di bawah.
Selamat Membaca dan mengomen.
 
 
Konon Heroin  dan Hero nye..hehe

 

Aku Yang Harus Pergi 4

Scoop 4

                “What we have to do now? The deal is off!” Jeritan didalam rumah itu mengejutkan dia dari tidur. Budak lelaki itu menggosok matanya dan perlahan-lahan mengintai dari pintu bilik. Seorang lelaki dan perempuan sedang bertengkar.
“I’m going to keep him then” perempuan itu bertegas. Satu penampar hinggap kepipi perempuan itu sehingga dia terjatuh kelantai. “I don’t care what you’re going to do just don’t involve me in it” Budak lelaki itu terkejut apabila lelaki itu memandangnya dengan pandangan yang menakutkan.
***
Khairul meraup wajahnya yang berpeluh. Dia masih lagi termimpi-mimpi peristiwa menakutkan itu. Jam menunjukkan sudah hampir memasuki subuh, Khairul bangun dan menuju ke tandas.

Dia mengambil wuduk dan tidak lama kemudian azan berkumandang. Lama dia berteleku diatas sejadah, doa dipanjatkan kepada Ilahi, syukur dia tidak terus hanyut ke dalam duniannya sendiri.

“Khai sayang, dah bangun?” Mamanya menjenguk. Khairul berpaling dan melihat wajah wanita itu mengintai di sebalik daun pintu. Senyuman terukir, Puan Hasni berpuas hati dengan perubahan yang ditunjukkan Khairul sejak beberapa minggu ini. Kalau dahulu anak lelakinya itu yang terakhir sekali bangun, kini dialah yang pertama.
Selesai mandi, dia menyarungkan kemeja santai bewarna pink pucat dan sepasang slack kelabu. Kot nipis bewarna sepadan di sarungkan diluar. Rambutnya disisir rapi mempamerkan sideburnnya yang kemas. Kumisnya dipotong pendek menyerlahkan wajahnya yang bersih dan cerah. Aroma sarapan pagi yang disediakan mamanya segera memanggil perutnya yang mula terasa lapar. Dia mencapai beg sandangnya dan turun kebawah. Hari ini sudah hampir dua minggu dia memulakan kerjanya di hospital dan semakin sibuk.
“Amboi sekarang ni, anak mama makin segak. Teh ke milo sayang?” Puan Hasni menegur. “Teh je ma, biasa je saya. Sampai hospital nanti semua sama, pakai gaun putih tu” Khairul membalas cuba melawak walaupun dia tidak biasa lagi.
“Khai, apa cerita kamu dengan Julia, bila nak lansung? Ayah dengan ibu dah sedia dah ni” Ayahnya yang kushuk membaca akhbar bersuara di sebaliknya.
 “Err, entah. Semua atas Julia, rasanya dia belum sedia lagi, yelah saya pun baru lagi kerja, busy sikit. Nanti dah lama sikit okey la”.
”Lama lagi? Jadi doctor ni Khai sampai bila pun sibuk, ayah tahu. Pujuk-pujuk la Julia tu, cepatkan ok?” Ayahnya melipat akhbar dan menghirup tehnya. Kairul mengangguk.
***
Sampai di pejabat dia chek in masuk ke pejabatnya, kini genap dua minggu di wad kanak-kanak, dekor pejabatnya mula menunjukkan stailnya yang tersendiri.

“Hello,hello?” Fahmi menjengah di sebalik pintu pejabat Khairul. Fahmi doctor lama di situ, sudah tiga tahun bekerja di bahagian pesakit luar namun umur mereka hampir sama. Oleh kerana Fahmi juga pernah tinggal sebentar di Canada maka mereka cepat menjadi rakan.
“Tak ada kerja lagi ke?” spontan sahaja dia bertanya.
“Hish, jadi doktor ni mana pernah berhenti kerja Khai, kau amacam dah bole sesuaikan diri?” Fahmi melabuhkan duduknya diatas kerusi empuk dihadapan meja Khairul, kerusi baru. Khairul mengangguk sambil tersenyum.
“Not bad, ok la bagi hospital kerajaan, kemudahan semua ada. Kat sana swasta so problem banyak kan?” Mereka ketawa, faham akan maksud tersirat.
“Your wife amacam?” soalan Khairul menarik minat Fahmi. “Haaa, dia sihat. Nasib baik tak elergik sangat, dah mula mengidam dah” Fahmi teruja. Maklumlah anak sulung, baru dia menerima berita gembira isterinya mengandung bulan lepas dan kini kandungan memasuki bulan ke 4.
“Enough pasal aku, kau tu bukan dah bertunang. Tunang kau kerja besar sangat ke sampai tak ada plan nak kahwin lagi ni?” Jantung Khairul berdegup kencang. Berdebar dia soal kahwin-kahwin ni.
“Err, x de la. Dia cikgu sekolah rendah…” “Haa, susah mana sangat. Jadi masalah apa?” Fahmi memotong.
“Tak susah, just kami ada masalah. Dia macam tawar hati dengan aku, mungkin sebab lama sangat berpisah”
“Kayu tiga?” Khairul melemparkan buku kepada Fahmi tanda tidak bersetuju. “Bukan eh? Habis?” Fahmi mencebik. “Ntah, aku kena pujuk dia dulu” malas dia mereka-reka cerita kepada kawannya itu.
“Dugaan bertunang dan dalam kes kau ni dah lama sangat. Lelaki macam kau ni, hensem. Rugi la kalau dia tak nak kat kau. Dia cantik ke?” Laju saja Fahmi mengomen. Khairul mengangkat bahunya sambil tersenyum.
“Perghh macam cantik je. Dah, nanti lunch sekali aku bawak kau pergi tempat makan baik punya” Fahmi beredar membiarkan Khairul meneruskan tugasnya.

***
Suasana di sekolah tempat Julia bekerja kelihatan tenang, perjalan waktu pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan lancar apabila tiada pergerakan murid di luar kelas berlaku.

“Eh, bukan awak budak yang berhenti sekolah baru-baru ni?” kerani sekolah tekun meneliti satu surat yang diberikan oleh seorang budak lelaki di pejabat sekolah. Kelihatan seperti pelajar sekolah menengah.
Budak itu mengangguk, mengiyakan sahaja. Sekarang waktu sekolah tetapi dia hanya berpakaian biasa sahaja. Selesai kerani itu membaca surat yang diberikan budak itu. Dia menarik satu fail dan menghulurkan kepada pelajar itu.
“Cari nama kamu, nanti saya check sijil UPSR awak tu” kerani membiarkan budak itu membelek senarai nama bagi calon UPSR tahun 2009. Budak itu akhirnya menunjukkan namanya didalam senarai nama tersebut. “Emmm, Ahmad Zaki Bin Aswad. Awak tingkatan 4 sekarang kan? PMR macam mana dulu?”
“Ok, 5A…” pendek Zaki membalas, dia segan. Kalau saja dia tidak perlukan dokumen itu, jangan harap dia akan menjejakkan kakinya ke sekolah ini. Dia malu dengan seseorang.
“Sijil ni untuk awak kerja ni? Muda-muda macam ni dah kena berhenti belajar” kerani itu menghulurkan sijil keputusan UPSR kepada Zaki. Zaki tersenyum tawar, bukan dia minta semua ni.
“Haihh, apa nak jadi. Bukan Cikgu Julia ajar awak ke? Kalau dia tahu..entah la”kerani itu mengeluh lagi. Mujur hanya mereka berdua sahaja didalam pejabat itu, kalau tidak berair telinga Zaki mendengar pelbagai komen-komen kakitangan sekolah yang lain.
“Kenapa? Kenapa dengan saya?” suara itu tiba-tiba membuatkan mereka berdua berpaling dan melihat Julia berdiri sambil membawa beberapa barang BBM, mungkin untuk digunakan semasa kelas nanti. Julia melihat budak lelaki itu dari atas ke bawah. Budah itu tersenyum janggal dan takut-takut. Julia melepaskan BBM nya dan jari telunjuknya ditujah kemuka budak itu.

“Yaahhh, Ahmad Zaki!” belum apa-apa lagi budak itu terus melarikan diri. Julia kelam kabut mengumpulkan BBMnya ketepi dan ikut mengejar budak itu. “Berhenti! Berhenti cikgu kata, jangan berlari waktu P&P!”
“Cikgu pun lari jugak!” sempat lagi budak itu menjawab. Zaki tak kira, inilah  orang yang paling dia nak elak, nasib sajalah dia terserempak dengan bekas gurunya itu. Sijil ditangannya digenggam kemas, tak berbaloi kalau tercicir, takkan terlintas dia nak datang semula menebalkan mukanya di sekolah ini. Zaki menghala keluar dari sekolah dengan Julia berlari di belakang. Nasib baik hari ini dia mengajar Pendidikan Jasmani, track suitnya membantu dia berlari dengan sopan lagi santun.
“Kenapa pulak tu?” Beberapa orang kampung yang sibuk melepak di warung kopitiam terganggu dengan bunyi bising itu.
“Aku dengar sekolah ni masuk sekolah cemerlang…” yang mendengar hanya mengamgguk. Mata menjeling, tangan menggerakkan buah dam aji di meja. Ada juga yang leka membincangkan isu-isu semasa, tak pe kita bincang.
“Ooo, kes stress la ni kot” pelayan kedai menyampuk sambil menghidangkan air yang di pesan. Mereka hanya tersenyum.

***

Julia menghela nafasnya panjang, penat dia main kejar-kejar kesana-kemari. Akhirnya, dapat jugak dia menumpaskan budak ni. Matanya menjeling dan bertembung dengan jelingan Zaki.
“Cikgu lepaskan saya” Di kaki Julia, Zaki terduduk dengan tangannya terikat. “Perlukah ikat-ikat macam ni, cikgu? Salah disisi undang-undang" Zaki meronta-ronta namun dia terhenti apabila pandangan tajam Julia memanah tepat ke mukanya.
"Cikgu dah dengar...kenapa kamu berhenti?"

Pertanyaan itu membuatkan Zaki terdiam.

“Kamu duduk dengan kakak kamu sekarang?” Julia bertanya dan Zaki mengangguk. “Hmm nak pulak kakak kamu ambil kamu?” sengaja nadasuaranya di siniskan.
“Tapi dia kakak saya, itu memang tanggungjawab dia”
“Tak jugak, kalau dia nak dia boleh abaikan awak. Awak pernah terfikir kenapa dia masih jaga awak?" sengaja dia membiarkan Zaki berfikir.

"Cikgu bukan suka-suka kejar awak, tapi cikgu kesian, dan sekarang cikgu tak tahu jika cikgu patut kesian pada awk atau kakak awak”
“Ingat, dalam dunia ni pendidikan adalah penyelamat awak. Think about it, ok?” Julia mengebas seluarnya dan berpaling untuk pergi. Hampir-hampir dia terlanggar tubuh seseorang.

“Adoii, siapa pulak ni?”
“Kenapa main kejar-kejar macam orang tak betul ni?” Julia membulatkan mata dan kakinya automatic berundur. Terkelip-kelip matanya melihat Khairul berdiri dihadapannya.
“Siapa tu cikgu?” soalan Zaki membuatkanya tersentak.
“My worst nightmare!” Khairul tersenyum mendengar bisikan itu. Ada unsur sinis disitu.

Tuesday, November 5, 2013

Tips:- Memilih Suits Yang Sesuai Untuk Lelaki

Salam,

Perkongsian sikit untuk lelaki yang berhajat untuk mencari suits yang sesuai dan muat.
 
Harap-harap ilmu ni boleh la pakai bila nak cari suits untuk bakal ehemmm...nanti.
 
Tiera suka kalau lelaki pakai suits terutamanya kalau ni pakaian kerja dia.
 
Nanti nak En. Hubby yang pakai macam ni lah..haha berangan kuat!
 

 
Kerja apa ye yang hari-hari pakai kemeja + kot bagai...hmmm...
 
 

Menarik :- 7 Sebab Kenapa Pelajar Kolej Disamakan Sebagai Seorang Tua.

Salam,

Sambil-sambil study....


Kebanyakkannya betul, terutamanya sebab 1, 4 dan 7. hehe.

Happy studying!

Sunday, November 3, 2013

Keputusan Final Piala Malaysia 2013:- Kelantan lwn. Pahang

Salam,

Tiera bukanlah peminat bola sepak sangat tapi malam ni di bilik tv penuh kawan-kawan berkumpul untuk tengok bola.
 Saja lepak-lepak.
Nak sokong sapa? Kedah x dak...emm sokong Klantan la, sebab Besut dekat ngan Kelantan.

High hopes gila. Tapi berikut keputusan yang dicapai....................

Pahang menang dengan keputusan 1 gol tidak berbalas.
Gol dimasukkan oleh pemain kelahiran Argentina, Matias Conti kalau tak silap, hensem orangnya.
Gol dimasukkan pada separuh masa kedua.
Beberapa minit terakhir nampak la Kelantan memang serang habis-habisan tapi nasib tak berpihak kepada mereka.
Tahniah buat Pahang.
 
Terkejut jugak diorang kalah, menjerit-jerit kitaorang masa Kelantan serang.
Apa-apa pun adat pertandingan ada yang menang ada yang kalah.
Ni ulasan dari orang yang tak tahu sepatah habuk pasal dunia bola, tahu sokong jela.
Until next time....
 
GOMO Kelate GOMO!

Friday, November 1, 2013

Meet My Cute Cats!

Salam,
 
Perkenalkan kucing-kucing peliharaan Tiera
 
Dulu suka sgt bela kucing tapi lepas mak Tiera lahirkan dua adik kecil so kena stop bela takut lelah. Jadi skrg diaorg dah besar-besar, abah Tiera beli kucing melalu Mudah.Com. Laman web ni best jugak sbb kita boleh cari macam2 benda dengan harga yang bole nego sbb beli dr org persendirian kan.
 
Hi korang, kite muda lg time ni.
Meet A'tam. kucing baka Domestic Long Hair.
Ayah A'tama baka flat face tapi campur ngan mak dia so x flat face mana jadinya.
Kami beli dengan harga RM100 ++.
Gambar ni masa umur dia dalam 1 tahun.
Sekarang dia umur dlm 5 tahun.
Ekor dia sangat kembang Tiera panggil feather duster, asik tepacak je.
Mata dia sangat bulat dan suka buat mata merayu macam puss in boots tu. geramm~
Tak suka di pegang tapi suka duduk atas riba orang.
 
Apa tengok2? Tau la kite comel pon.
Meet Kembang.
Tiera bagi nama ni sbb dia la yang paling berbulu kembang di kalangan adik-adiknya.
Berjantina perempuan dan yang ni anak A'tam yang kali berapa...err lost count.
She's a complete replica of A'tam (sebijik masa A'tam muda2 dulu)
A'tam pragnent skali lg dan dia dipulaukan A'tam.
Sian dia, isk2~
 
 
Bwekk~!
 
Baru-baru ni lahirlah 3 ekor anak A'tam yang baru.
Lain terus corak dia dari mummy dia.
 Kucing mana la dia jumpa kali ni. huhu.
A'tam sangat suka menjelis lidah nya pada sesiapa dia jumpa.
 
 
 
Baik tak saya? Baik kan? Hehe
 
Akhirnya, Kembang diterima semula oleh A'tam.
Kembang pun jadi kakak yang baik, tolong jaga adik-adik masa mummy dia keluar pergi makan.
 
Kite suka dgn akak kite, jgn jeles. *Roll, roll*
 
Eh, ni mummy ke akak ni. Same je...lantak lah. *roll again*
 
 
Kitten yang putih ni nak bagi nama Awan la, putih bersih gitu.
Suka sangat dia gomol2 ngan akak Kembang dia.
 
We are happy family~
 
Rasanya kitaorg tak larat nak jaga semua anak-anak dia.
So kalau siapa-siapa yang berminat nak beli bole la komen kat bawah.
Tapi kena tunggu dulu besar sikit.
 
 

Thursday, October 31, 2013

Tutorial :- Center Header

Salam,
 
Hari Tiera nak ajarkan macam mana nak bagi header blog anda berada di tengah-tengah. Header Tiera dulu memang selalu berada di tepi. Malas nak cari macam mana nak edit bagi di center.

 
Tak perlu edit HTML bagai, susah dan kadang-kadang memeningkan. Jadi ini cara yang terbukti dan memudahkan anda terutamanya blogger baru.
 
 

1. Pergi kepada Dashboard anda

2. Klik 'Template'

3. Klik 'Customize'

4.Klik 'Advance'

4.Scroll ke bawah dan anda akan lihat 'Add CSS'

5. Klik dan akan ada tempat kosong kan?

6.Copy past code ini:-

 #header-inner img {margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

 
 






ATAU
 
 
  
  #header-inner {
margin-left: auto;
margin-right:auto;

 
 
7. Anda akan lihat di preview yang header akan ke tengah dan adjust kepada blog anda.
 
8. Save setting dan End~!
 
Selamat Mencuba...
 
 

Wednesday, October 30, 2013

Review :- Now You See Me (Non-Horror)

Salam,

Lama Tiera tak review mana-mana drama kan? Kali ni nak review movie omputih la pulak.
Tengok atau dengar tajuk ni rasa macam cite hantu kan? Sebenarnya bukan. Tiera perasan cite ni melalui iklan dalam Astro First. Cerita ni berkisar penyiasatan dan magic!


Review
Credit to wikipedia

Sinopsis:-

Di sekitar Amerika terdapat beberapa ahli magis jalanan yang membuat persembahan demi menaikkan nama mereka di dalam industri hiburan. Tapi kerja ini bukan sekadar suka-suka bagi mereka kerana mereka semua mempunyai satu tujuan yang sama iaitu dijemput masuk ke dalam kumpulan Magician yang super hebat, misteri dan dihormati dikenali The Eye.

 
Suatu hari empat orang ahli magik yang mempunyai kehebatan masing-masing J. Daniel Atlas (Illusionist), Henley Reeves (Escapist), Jack Wilder (Mantalist), dan Merritt McKinney (Sleight Of Hand Illusionist)  dikumpulkan setelah mendapat sekeping kad tarrot oleh orang yang tidak dikenali. Mereka di dedahkan dengan satu blue print dan setahun kemudian menjadi terkenal setelah berpakat untuk bergabung.

Mereka menggelarkan diri mereka The Four Horseman dan membuat satu persembahan kontrovesi di Las Vegas. Di dalam persembahan ini mereka menggunakan keupayaan mereka untuk merompak sebuah bank di Paris dihadapan beribu-ribu orang, tanpa meninggalkan pentas Las Vegas pun.Duit-duit hasil rompakan itu di taburkan kepada semua penonton dan polis mula menangkap ke empat-empat ahli magik ini.


Kesian agen Dylan (tengah) dan agen Alma (kanan) nih, asyik di perbodohkan je.

Agen FBI Dylan seorang yang tidak percayakan magik dan menganggak ahli magik karut dan hanya menipu orang ditugaskan menyiasat kes ini bersama-sama seorang agen Interpol Alma Dray yang tidak berpengalaman. Mereka tidak dapat membuktikan bahawa rompakan itu benar-benar dibuat oleh mereka berempat dan dilepaskan. Mereka kemudiannya menerima bantuan bekas ahli magik yang membuat duit dengan mendedahkan helah ahli-ahli magik, Thaddeus Bradley.
 
Agen Dylan dan Agen Alma akhirnya mendapati motif The Four Horseman adalah berkaitan dengan kes Lionel Shrike yang mati ketika membuat persembahan terakhirnya.


Kenapa Harus Tengok?

Cerita ni sangat exciting dan menarik dengan pelbagai helah magik. Persembahan magik dia bewarna-warni dan dengan effect yang cool. Bukan tu je, movie ni 'bijak' dan membuatkan viewers turut berfikir. Tak banyak movie macam ni sekarang.

Ada satu scene dimana dia buat magic dan suruh penonton pilih kad so Tiera pun ikut pilih jugak. Bila dia teka dan pamerkan kad tu di sebuah menara, kena dengan apa yang Tiera teka! Tapi Tiera rasa org lain akan pilih kad tu jgak sebab kad tu yang paling jelas sekali masa dia flip kad tu laju-laju. Ia hanya helah!

Korang takkan percaya dan menyangka siapa sebenarnya orang yang hantar kad tarrot dan mewujudkan kumpulan The Four Horseman tu.

p/s : Nanti keluar Now You See Me 2 pulak 2014! Expecting it!

 

Tuesday, October 29, 2013

Sunday, October 27, 2013

Tutorial:- Blog Header

Salam,

Lama rasanya Tiera tak buat tutorial. Kali ni nak ajar macam mana buat simple blog header guna  PicMonkey.
Tiera baru belajar tapi kalau nak tengok hasilnya boleh la feast your eyes pada header saya ok?

1. Klik link diatas.

2. Pilih Create a collage



3. Pilih FB cover


4. Pilih dari menu diatas EDIT

5. Di sebelah kiri skrin ada pelbagai alat untuk edit header blog anda, boleh tambah text, effect, gambar dan banyak lagi.


6. Anda juga boleh tambah gambar sendiri dengan memilih butang Your Own dari skrin sebelah kiri tu.


7. Selepas dah puas anda boleh save dalam komputer anda dan upload kedalam blog. Bahagian tu rasa nya basic, tak perlu Tiera explain tapi kalau yang tak tahu jangan segan-segan tanya.

Tiera saja try-try buat je, comel la pulak. Kalau korang rajin godek-godek program ni dan kreatif mesti lagi cantik.

Selamat mencuba!


Aku Yang Harus Pergi 3

Scoop 3

Julia, jom? Dah nak dekat pukul 2 ni,kau tak nak balik lagi ke?” Azi yang sedang menyusun semula meja gurunya mengejutkan lamunan Julia dihadapan laptopnya. Hari khamis sepatutnya waktu persekolahan habis awal, tapi mereka leka merumus kehadiran murid untuk minggu tersebut sehingga terlajak pukul 2
“Kenapa kau hari ni, asyik termenung je? Haa, kau dah bagi tahu ke keputusan kau kat dia?”
“Huh? Oh tak. Tak sempat. Semalam dia nampak macam letih so aku malas nak bangkitkan hal tu” Julia menggaru kepalanya yang tidak gatal. Sebenarnya dia berdebar naik kereta dengan Khairul sampai dia terlupa perkara penting itu. Berdebar sebab lelaki tu muncul dengan aura baru, berdebar sebab hampir excident. Julia tersenyum sendiri memikirkan Khairul yang membawa kereta cara luar negara itu, style ye?

Azi dan Julia berjalan menuju ke tempat parking kereta di hadapan sekolah. Beberapa orang guru lelaki sedang bersembang tidak jauh dari sebuah pondok rehat. Di pondok rehat itu beberapa orang murid sedang mengerumuni seseorang. “Siapa kat pondok tu, macam tengah berjual je ngan budak-budak tu?” Azi memanjangkan lehernya.

“Eh, Cik Julia kita. Tunang datang ambil ke?” kaunselor sekolah, Cikgu Osman mengusik. “Eh, Cikgu Man cakap apa ni?” Julia mengerutkan dahinya. Semua guru lelaki menundingkan tangan kearah seorang lelaki yang berada dikalangan murid-murid tadi. Khairul yang asik melayan kerenah budak-budak itu terperasan kelibat Julia bangun dari duduknya dengan sebelah tangan masih didalam poket seluar dia melambai kearah Julia. “Amboi, tak lama la tu” cikgu lelaki mengusik lagi sambil ketawa. Wajah Julia kemerah-merahan. “Biar betul, tu Khairul ke?” Azi kagum melihat ketampanan Khairul. Ini bukan kali pertama dia berjumpa dengan jejaka itu tetapi dia nampak ada perubahan dari segi pemakaian Khairul. Julia menghampiri Khairul, Azi mengikut dari belakang.

“Nasib baik cepat awak datang, hampir-hampir pokai saya dengan budak-budak ni" Khairul cuba berseloroh, tapi nampak janggal. Julia menjeling kepada kumpulan budak-budak tahun 2 dan 3 sedang membelek wang kertas RM1. Pasti Khairul melayan sangat lah budak-budak ni. Pelik juga dia sejak bila Khairul boleh melayan budak-budak kecil ni. "Dah habis kerje?” Khairul bertanya.

“Awak buat apa kat sini?” Khairul mengangkat bahunya “Like you can see, jemput awak balik kerja” senyuman terukir membawa makna yang lain. “Haih, tak pernah-pernah awak menjemput saya ni…”. ’Aku jemput kau ada la’ Julia menyambung didalam hatinya.

                Khairul mengerutkan dahinya. “Ye ke? Hmm ok saya kalah. Saya nak tumpang balik kerumah, saya keluar hari ni pakai teksi saja” Bingo! Julia dah agak masih ada sisa Khairul dulu di situ. “Oh, ermm kalau macam tu saya pun ada benda nak cakap dengan awak, kita boleh singgah mana-mana dulu nanti” Julia mengambil peluang membicarakan perkara yang bersarang dihatinya. Sambil menyelam kita pergi minum air..betul ke?.

Azi berdehem di belakang mereka. “Oh ya.  Ni Azimah, rakan sekerja. Awak dah jumpa dia dulu ingat kan? Dia tumpang saya, nanti aku hantar kau balik dulu ye?” Azi mengangguk dan tersenyum kepada Khairul. Khairul menyambut senyuman itu dengan anggukkan, dingin. Azi dapat merasakan lelaki ini tidak melayannya,lain dengan dulu bukan main tersengih-sengih dengan dia sampai dia sendiri rasa kurang selesa.

                “Khairul tak biasa lagi ye bawak kereta di Malaysia?” Azi bertanya Khairul yang berada di seat belakang. Dia ingin memulakan perbualan dengan lelaki itu. Julia membiarkan sahaja, tidak lah sunyi sangat nanti. "Tak.." Suasana kembali senyap. “Kenapa tak ambil lesen kat sini saja?” “Saja, malas” Azi tak puas hati, sepatah ditanya, sepatah dijawab. Julia hanya menjeling. “Kalu nak saya boleh ajarkan?” Soalan itu membuatkan Julia terbreak. “Sorry! Silap tekan break, nak tekan minyak sebenarnya” Hati Julia panas,minah ni apasal? tetiba saja. Seperti dia tidak kenal dengan Azi yang suka mengambil kesempatan, mentang-mentang seang mengambil hati orang jangan sampai hati yang ni pun ingin diambilnya.

“Gurau je, kitaorang la ajar Khairul. Nak?” Azi terus menyucuk.
“Ehh, kejap kenapa libatkan aku pulak?” Julia memperlahankan suara.
“Tak payah, saya ni cepat belajar, rasanya Julia sorang yang ajar saya pun tak pe. Nanti susah pulak nak kena jemput awak” Julia terkedu, nampaknya Khairul mempertahankannya. Tanpa disedari hatinya reda semula dan dia tersenyum. Azi mengangkat keningnya,kalau soalan yang sama diajukan sebelum ini pasti laju saja cadangan dia diterima. Azi akhirnya menyerah,dia kembali bersandar dan memeluk handbagnya. Muncungnya memanjang kalau saja insan berdua dihadapan itu dapat melihatnya. Suasana kembali sunyi dan merangkak kepada suasana janggal.
Selesai menghantar Azi,mereka bergerak ke sebuah restoran kopitiam di pinggir Bandar Kota Bharu, Kelantan.
                “Hmm, ada apa nak cakap ni?” Khairul memanggil waiter.
                “Pesan dulu nanti kita sembang” Julia membelek buku menu dihadapannya. Seorang pelayan perempuan menghampiri sambil meletakkan buku menu.
                “Ye encik nak pesan apa?”
                “Err, bagi saya Prawn Noodles satu dengan Teh C ye?” Julia membuat order dahulu. Gadis itu terus menatap wajah Khairul yang sedang menongkat dagu kearahnya dengan mengangkat kening.

“Awak tak dengar?”

“Ya?” Gadis itu bertanya lagi dengan wajah yang merah.
“Awak tak dengar ke tunang saya pesan apa tadi? Saya sama dengan dia” Selamba dia menjawab kearah pelayan itu membuatkan gadis itu mengangguk laju dan tersengih malu. Julia memandang tidak percaya. Khairul memandang semula kearah Julia.
“Dia tengah main mata dengan saya,  awak tak nampak ke? Nanti awak cakap saya curang pulak?”
“Hah?!” Julia mengerutkan dahinya. Perlukah? “Bukan ke teman wanita kena protect teman lelakinya dari kena goda, nasib baik saya ni pandai baca tingkahlaku orang.” Julia ketawa tidak percaya dengan kelantangan Khairul dalam mempersoalkan tindakannya tadi. Muka Khairul selamba sahaja, menjengkelkan. Adakah lelaki ini dalam mood 'perasan' sekarang ni?
“Apa-apa jelah, saya nak…”
“Cik , tambah keropok lekor untuk dua orang ye?” Khairul sibuk menyelak buku menu itu.”Awak tak habis order lagi ke?” Khairul senyap namun buku itu dibuka berkali-kali. “Lama saya tak rasa makanan belah pantai timur ni, sedap ke?” Julia pelik.”Awak ni bukan lahir kat sini ke? Dulu bukan main cakap naik muak tengok keropok,setahun, dua tak makan dah jadi macam ni?” Julia memerli.
“Amboi, awak ni kan? Nampak luar macam lurus orangnya tapi kuat jugak awak membebel” wajah Julia mulai merah. “Apa awak ni, makan jelah!” Julia menggunakan alasan makanan yang baru sampai dari terus diusik Khairul. “Hmm, apa yang awak nak cakap?” Khairul menghabiskan suapan terakhirnya dan bersandar sambil menghirup air tehnya.
“Emmm, sebenarnya dah lama saya nak cakap fasal ni…saya…” Julia resah. Bagaimana dia harus menerangkan tentang hal ini agar ia kelihatan tidak menyalahkan mana-mana pihak? Lama juga Julia berfikir sehingg Khairul sendiri bosan menunggu.
“Awak tak rasa awak ni pentingkan diri sendiri ke?” Khairul memecahkan kesunyian, sudu dan garfu ditangan diletakkan kemas diatas pinggan. Tangannya disilangkan kedada Julia terkedu dengan komen lelaki itu. “Pentingkan diri?”
“Ye, saya tahu awak nak mintak agar lupakan rancangan untuk satukan kita kan? Boleh awak bagikan saya tiga sebab?” Khairul berbicara dengan tenang. “Err..” Julia ligat berfikir.
“…biar saya bagi dulu sebab kenapa awak tak boleh nak bagi sebab kepada saya…faham? Pertama, masa depan awak, saya kan doctor. Kedua, family kita sama-sama setuju dan ketiga, saya…” Julia mengerutkan wajahnya melihat kearah Khairul yang sedang menegakkan badannya. Mata mereka bertentang.

“Sebab saya…sukakan awak…ye jadi sebab tulah. Awak belanja ye?” Khairul bingkas bangun meninggalkan Julia yang terpinga-pinga mendengar jawapan Khairul. Lama juga dia terpaku disitu sehinggalah pelayan tadi menghampiri mejanya.

“Cik, nak bayar ke?” “Oh,ye. Berapa ye?” Julia mengeluarkan dompetnya dan kemudian masuk kedalam kereta. Khairul sedang berbaring disisinya sambil memejamkan mata.

“Lambat... apa yang lama sangat” Ia mengambil masa beberapa saat untuk Julia menyedari yang dia baru sahaja duduk disisi Khairul. Wajahnya merona merah apabila mata mereka bertentang untuk kali kedua. Khairul membetulkan seatnya dan tersenyum melihat wajah Julia yang agak blur itu. “Kenapa?” “Awak tanya kenapa?!” Julia meninggikan suara namun apabila Khairul hanya memandangnya dengan senyuman Julia jadi serba salah,malu dia untuk membangkitkan hal tadi. Khairul menarik tali pinggang dan memasangnya. Wajahnya kembali tenang.

“Hal tu, kita lupakan dulu. Apa kata dari awak buang masa untuk get rid off me. Cuba kenali saya mana tahu,untung awak jatuh cinta dengan saya…” Khairul menjeling sengaja menyucuk fikiran gadis itu.

Julia membulatkan matanya. Wahh, hebat ye kau Khairul, pandai main ayat. Agak-agak  berapa orang perempuan dah cair dengan ayat kau tu. Julia mengeluh dia tak percaya dia gagal. Pentingkan diri?! Hah! Kalau aku kawin dengan kau, agaknya aku lah yang paling merana sekali, tapi sekarang melihatkan Khairul sekarang dia tidak pasti jika itu yang bakal diluahkan dihadapan jejaka itu.

Khairul turun dari kereta dan menjenguk kedalam. Julia masih keras diseatnya.”Jom,teman saya shopping baju baru…” Khairul memasukkan tangannya kedalam poket seperti biasa namun dia berhenti separuh jalan, Julia sedang merenung belakang Khairul.

“Are you coming or not?” Khairul bertanya. Pertanyaan itu seperti sudah selalu disebutnya sebab selalu Julia lambat memberi respon dengan ajakannya. Julia turun dari kereta dengan perlahan dan membetulkan dress labuhnya dan menggalas tas tangannya. Didalam mall, Khairul berjalan dihadapan dan Julia mengikut jauh sedikit dibelakang.

“Cik adik,mari la dekat sikit, awak tu kan tour guide saya?” Khairul memanggil dari bahunya.

Julia mencebik dan berjalan laju sehingga dia akhirnya seiringan dengan Khairul.

“Awak nak beli baju kat sini ke? Biasa kedai budle je awak pergi?” Khairul berhenti dan mengangkat keningnya. “Doktor pakai baju bundle ke? Tak kan?” Julia menggeleng laju, terkejut dia apabila Khairul berhenti mengejut,hampir-hampir dia terlanggar bahu lelaki itu.

Khairul masuk ke sebuah kedai di situ. Julia melihat sekeliling kedai itu. Memang eksklusif. Brand baju ini memang Julia pernah kenal, baju-bajunya hasil rekaan pereka fesyen tempatan terkenal tu. Setelah hampir 30 minit mencuba 10 sehelai baju akhirnya Khairul mengambil dua helai kemeja, tiga helai t-shirt dan satu set suit hitam.

                “Semuanya,RM2+++ encik. Suit tu kami akan alter dan encik boleh tinggalkan alamat untuk penghantaran esok.”

                Julia melopong mendengarkan harga yang disebut cashier itu, dia segera menarik lengan baju Khairul.”Pessst, mahal lah. Membazir betul awak ni!” Khairul tersenyum, tangannya digoncangkan agar Julia melepaskan hujung bajunya. Sekeping kad kredit diberikan dan urusan pembayaran diselesaikan. Sepanjang perjalanan pulang, Julia membebel,  lagi.

                “Apa awak nak buat dengan suit tu? Membazir betul. Kalau beli kat Parkson ke boleh murah sikit. Ni nak dekat sama banyak dengan gaji saya sebulan tahu!”

                “Shuuu!” Julia tersenyap apabila Khairul meletakkan jarinya hampir dengan bibir gadis itu. “Dulu awak juga yang cakap, bakal doctor mana boleh pakai bundle,live up to my family namelah, apalah…so?” Khairul mencelah. “Cik adik, saya ni dah berubah.Wheather you like it…or not” Julia bersetuju tapi dia tetap tak puas hati. Shopping orang lelaki mengalahkan perempuan.

***
Suasana didalam kelas 4 Bestari riuh rendah, loceng akan berbunyi tidak lama lagi. Selalunya kelas Julia riuh tetapi riuh kerana sibuk belajar dan membuat aktiviti pembelajaran. Julia berada dihadapan kelas, memandang kosong hasil kerja muridnya. Fikirannya melayang pada hal kelmarin, dia masih bingung dengan kata-kata Khairul. Apa maksudnya dengan sebab ketiga itu?

“Dia suka aku ke?” mulutnya akhirnya bersuara.

“Siapa cikgu?” seorang murid bertanya menyebabkan lamunannya terhenti seketika. “Hisshh, sibuk je awak ni. Murid-murid dah hantar ke semua ni?” Julia akhirnya kembali mengawal kelas itu.
Loceng akhirnya berbunyi, Julia kembali ke bilik guru sambil membelek-belek kertas kerja murid.

“tiga, tiga…sebab ketiga…” Julia terhenti dari berjalan. Dahinya berkerut. ‘Haishh, kenapa teringat sebab ketiga tu, aku tengah check kerja budak” Dia menggaru kepalanya yang tidak gatal.

 “11 darab 3 sama dengan 33..hmmm. Tiga puluh tiga sebab..sebab ketiga…arghhh Julia!!!” Julia serabut, dia tidak dapat mengeluarkan peristiwa itu dari kepala otaknya. “Kenapa? Kenapa? Why? Sebab dia suka aku so aku tak boleh putuskan pertuanangan ni? Tu masalah dia bukan masalah aku, kenapa dengan kau Julia? kau dah termakan umpan dia ke?”
Serabut dia memikirkan hal semalam. Orang yang disana pula sedang menikmati secawan kopi tiba-tiba tersenyum sendiri. Dia merasakan plannya sudah mula 'merasuk' jiwa gadis itu. Sekali lagi dia menghirup kopi panas dan hampir bersembur air itu kerana terkejut dengan tahap kepanasannya. Itulah suka sangat...
 
 

Aku Yang Harus Pergi 2

Scoop 2

Masa seolah-olah perlahan. Orang ramai dihadapan pintu 15 seakan-akan memberi laluan kepada seorang lelaki yang agak tinggi dan berbadan tegap. Lelaki tu berpakaian kemas dengan slack hitam dipadankan dengan kemeja santai bewarna hitam kot labuh bewarna coklat. Tie, glove dan kaca mata hitam melengkapkan pemakaiannya. Dia berjalan dengan penuh gaya dan Julia menatap lelaki itu dengan wajah yang blur. Lelaki itu menghampirinya dan kemudian berhenti disisi Julia lalu dia mengetuk kepala Julia.
 
Kim Ji Hoon a.k.a Khairul Alief
“Cik adik, dok berangan apa lagi?”
“Huh?”
“Julia?...coming or not?”
“Ermm,oh ok…ermm…Khairul Alief?” Julia mengerutkan dahinya apabila Khairul menyerahkan bagasinya kepada Julia. Tangan lelaki itu dimasukkan kedalam poket dan dia berjalan meninggalkan Julia. Julia mengejar.
“Kejap,awak ni Khairul Alief Bin Dato’ Azran ke?”
“Do I look like I’m not Khairul? Take a look?” Khairul berhenti dan menanggalkan kaca mata hitamnya.Wajahnya didekatkan dengan wajah Julia sehingga Julia menjauhkan sedikit tubuhnya.
“Well,saya tak pernah la tengok sedekat ni tapi..yela awak Khairul…” dalam hati ‘baru setahun duduk overseas ada hati speaking dengan aku. Nasib baik aku ni cikgu bahasa inggeris.’
“Then, tunggu apa lagi. Jom..” Khairul berjalan dan beberapa orang peramugari tersengih-sengih kearah Khairul, dia hanya menganggukkan kepala. Julia merenung dari jauh. Tak salah lagi itu Khairul, tapi ada sesuatu  yang lain, pakaian? Cara jalan? Manners? Atau auranya? Apa dengan pakaian tu?
“Are you coming or not?” Khairul mengintai kearah bahunya. Julia menarik bagasi Khairul dan membontoti lelaki itu. Khairul tersenyum, nasib baik dia tidak tersilap orang….
***
Lelaki itu merenung pesanan ringkas yang tidak terlalu ringkas di handphonenya. Panjang sms itu menerangkan bagaimana mengenalpasti orang yang perlu ditemuinya nanti. Seorang peramugari meletakkan mengutip gelas jus yang telah dihidangkan kepada penumpang itu tadi. Lelaki itu mengangguk dan tersenyum.
“Ada apa-apa lagi encik?” Lelaki itu mengangkat tangannya seraya mengangguk menandakan dia ok sahaja. Peramugari itu berjalan laju menuju ke kaunter mereka dan berbisik-bisik. Sampaikan mereka mendarat beberapa pramugari yang turun dari flight yang sama masih bergosip tentang lelaki tersebut.
“Hensemnya, bergaya pulak tu. Aku dengar dia doctor..”
“Kau ni macam baru kerja kat sini. Banyak je penumpang hensem tapi aku suka la yang ni..”
Lelaki itu perasan tentang perbualan mereka namun dia tidak mempedulikan hal itu dan menjawab telefon. “Hello, dah sampai?”
“Baru mendarat, hmm so how is your girl?” Lelaki itu mencapai beg sandangnya dan berjalan keluar untuk mendapatkan bagasinya.
“Sampai saja di ruang menunggu, abang akan nampak dia. Dia akan nampak blur sikit dan mungkin akan duduk jauh dari orang lain, dia bukan suka sangat saya balik ni. Ni pun dia dah call saya banyak kali pasal flight delay…”
Izzat tersenyum. Nasib baik dia dah tengok gambar gadis yang dimaksudkan itu jadi apabila dia ternampak seorang gadis berpakaian pastel menunggu agak jauh dari pintu ketibaan dia tahu itulah Cik Julia. Betul cakap mentinya itu, gadis itu akan terpegun dengan kehadirannya sebab itu lah dia boleh bersetuju dengan perkahwinan mereka tanpa berfikir panjang.
 ***
Didalam kereta Julia hanya senyap. Sesekali dia menjeling kearah Khairul.
“Apa? Ada benda pelik ke kat muka saya?” Julia kembali melihat kehadapan. Pelik. Kali ini Khairul ingin memandu dan pemaduannya nampaknya agak janggal.
“Err,awak sure ke ni boleh bawak kereta? Bila awak ambil lesen?” Julia ragu-ragu.
“Masa kat sana, sama je kan cuma tukar lorong je…” tetapi Khairul agak tidak yakin juga. Pada mulanya okey tetapi sesekali dia tersilap ambil lorong menyebabkan Julia berpaut pada tali pinggang kereta.
“Mana jalan balik rumah?” Khairul bertanya. Julia membulatkan matanya. “Aihh, baru setahun lebih duk sana dah lupa rumah sendiri kat mana?” Julia separuh berbisik. “Err, yelah sebelum ni awak yang bawak kereta. Saya mana ingat sangat jalan, belok kiri ke?” Khairul bijak memberi alasan.
“Eh, bukan kanan la!” Julia menjerit apabila Khairul tiba-tiba menukar signal dan belok kekanan menyebabkan dia hampir bertembung dengan sebuah motorsikal. Khairul akhirnya berhenti di sisi jalan, lama mereka termenung, terkejut agaknya.
“Awak ni gila ke?  Tengok la kiri kanan dulu baru…”
“Saya tak biasa lagi. Nah ambik, awak bawak…” Khairul dengan selamba melemparkan kunci ke tangan Julia. Julia mengeluh. Selalunya Khairul akan melawan bila dia memarahi lelaki itu tapi kali ni mungkin sebab penat dia menurut sahaja.
***
Dirumah Khairul. Dato' Azran dan Pn. Husni menyambut kepulangan mereka dengan tangan yang terbuka. Umi dan Abah Julia juga tiba tidak lama kemudian.
“Haha, bagus la tu tak sia-sia hantar ke overseas dapat juga status doctor ye Khairul?”
Khairul tersenyum. Julia memerhati dari tadi, lelaki ini tidak banyak bercakap selain mengiyakan sahaja apa yang dikatakan oleh kedua ibu bapanya. Khairul sesekali menangkap pandangan Julia, renungan itu dilarikan dan wajah Julia mula merah.
Ishh, kenapa aku malu tengok dia ni? Julia sila sedarkan diri anda!’ Julia berbicara sendirian. Tangannya mengusap pipi sendiri yang merona kemerahan.
“Eh, jemput makan-makan. Semua ni Mama yang masak untuk Khai…kegemaran Khairul, kuih bengkang...!”
“Wahh, import dari Pasar Losong sana ke?” Mereka ketawa beramai-ramai. Khairul kelihatan terkejut, namun dia mengambil sepotong kuih bengkang itu dan memasukkan kedalam mulut. Mamanya memerhati.
“Sedap?” Khairul mengunyah perlahan tapi dari riak wajahnya dia agak tidak menggemari kuih itu. Selepas menelannya dia menghirup air.
“Telur ke bahan dia ni?”
“Yelah, tu yang sedap tu..kan?” Khairul tersengih dan menolak pinggan bengkang itu ketengah semula.“Lah, makan la habis, semua untuk Khairul tu” Ibunya menghulurkan semula namun tangan Khairul menahan.
“Err, tak pelah, Lagipun tak elok makan banyak sangat telur ni. Koata sebiji je sehari. Khairul mintak diri naik ke bilik dulu ye, penat. Assalamualaikum” Khairul sengaja memberi alasan padahal semua itu hanya mitos sahaja, telur tidak membahayakan kesihatan tapi dia sendiri yang muak dengan telur, kerana makanan itu yang dihadapnya selama 15 tahun.
Khairul berdiri dan naik ke tingkat atas. Semua orang terdiam melihat tingkah Khairul namun ia segera dipecahkan oleh Julia.
“haha, sejak dia balik ni memang perangai macam doctor kan?...Kita kena makan dengan sihat ye semua pesakit sekalian!” Julia mengajuk suara Khairul. Komen Julia membuatkan yang lain ketawa dan bersetuju.
“Baguslah tu, bolehlah si Khairul jaga pemakanan kamu berdua ni. Senanglah doctor ada dekat kan?”
“Haha, maaflah. Khairul letih agaknya sebab tu tak berapa berselera. Orang kata sebab peralihan waktu...haa” Dato' Azran mempertahankan anak lelakinya itu. Puan Husni berpuas hati. “Kalau macam tu, bolehlah Julia bawa balik lebih sikit untuk family, nanti auntie bungkuskan ye?”. Julia mengangguk sambil melihat wanita itu berlalu ke dapur.
Mereka ketawa lagi namun Julia perasan ada sesuatu yang pelik, matanya tertumpu kearah bilik dimana Khairul menghilang tadi. Di atas Khairul membuka begnya dan mengeluarkan sekeping gambar. Gelak tawa dibawah membuatkan dia berasa kurang selesa. Dia sentiasa berasa gementar berada di sekeliling orang yang bergelar ibu dan ayah ini. Khairul merebahkan badannya diatas katil King di bilik yang agak besar itu. Jadi inilah bilik Khairul ye? Memang agak keremajaan sikit dengan poster kumpulan Scorpion, almari besar dengan banyak baju t-shirt dari kemeja dan sebuah gitar akustik. Gambar tadi ditatap, kelihatan sepasang suami isteri memangku seorang budak lelaki berusia 5 tahun. Khairul tersenyum dan tanpa dia sedari dia terlelap.
Pn. Husni menyusun pinggan mangkuk diatas meja sarapan manakala En. Hamdan sedang menghirup secawan kopi sambil membaca akhbar hari ini. Khairul berjalan turun dari tingkat atas dengan penuh bersemangat.
“Selamat pagi papa,mama.” Dia mencium pipi Papa dan Mamanya. Pn. Husni terkejut. Jam di dinding menunjukkan pukul 7 pagi.
“Eh, awal kau bangun, selalu selagi tak pukul 10 kau terperuk lagi dalam bilik?” papanya menegur. Khairul menyuapkan sekeping roti bakar kedalam mulut.
“Tak elok anak jantan bangun tengah hari, lagipun saya kena pergi lapor diri di hospital” Khairul membalas. “haa, eloklah tu sedar pun anak mama ni, bila masuk kerja?” “Esok, hari ni saya nak ronda-ronda sini dulu”
“Hmm, eloklah tu.Nanti kau singgah rumah Julia. Dah lama kau tak kesana…” Khairul mengangguk dan mencapai begnya. Kot nipis disarungkan ke tubuhnya. Tanpa disedarinya papa dan mamanya sedang memerhatikan tingkahnya, dari hujung kaki sehingga ke hujung kepala. Khairul mencium tangan kedua ibu bapanya.
“Oh ye, nanti minta tolong clearkan kotak-kotak kat atas ye? Nak buang semua tu” sempat dia berpesan. Hilang saja dari pandangan Pn. Husni melabuhkan duduk di tepi suaminya dan Dato' Azran pula melipat akhbar dan diletakkan di tepi meja. Mata mereka masih memerhatikan kelibat Khairul menghilang dari pintu hadapan.
“Abang, Ani tengok anak kita ni lain macam je sejak dia balik. Khairul ke tu abang? Kenapa dengan ‘saya, saya’. Macam orang luar je”
“Hmm, ntah la, mungkin belajar luar negara dah mengubah dia kot. Tapi abang tengok dari perangai, adab haaa apa pulak dengan kot-kot tu? Mana perginya jeans lusuh ngan t-shirt dia tu?”
Mereka terdiam, memang diakui sejak ketibaan Khairul kelmarin dia mengesan ada satu perubahan yang berlaku. Khairul tak banyak bercakap malah kurang juga dia menyampuk percakapan mereka. Kira mereka mungkin Khairul letih dengan penerbangan yang berjam-jam lamanya tapi kelihatan hari ini anaknya memang begitu.
“Ibu, kotak ini ya yang En. Khairul minta dibuang?”
Pn. Husni mendongak melihat bibiknya mengeluarkan dua buah kotak yang agak berat dari bilik Khairul. “Ada apa kat dalam tu?” Dato' Azran bertanya. “Aneh pak, semuanya barang kegemaran En. Khairul. Baju t-shirt, jeansnya, ada juga buku komik. Ini kalu mahu dibuang beri saja pada saya, biar dikasi pada anak” Bibik itu tersengih namun mengharap. Pn. Husni bergegas melihat isi kotak itu. Memang benar, semua itu barang yang memang Khairul punya dan dia pantang kalau ada yang menyentuhnya. Mata Pn. Husni melihat kearah Dato' Azran dengan penuh tanda tanya, suaminya itu tidak mampu menjawab namun naik ke tingkat atas melihat bilik Khairul. Alangkah terkejutnya bilik itu kelihatan kemas dan tersusun. Kebanyakkan barang Khairul yang dulu masih ada cuma lebih kemas dari biasa.
“Aishh, anak kita ni dah membesar. Baguslah, mungkin sejak bergelar doctor ni makin sedar dia tentang tanggungjawab sebagai seorang anak” Dato' Azran menyedapkan hati isterinya namun dia masih pelik
 
There was an error in this gadget