Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Wednesday, October 26, 2011

HolidayOverSeas: Pekanbaru, Indonesia 1

Salam,
Ni y teruja nak cerita ni.
First time aku keluar dari negara ni...ke mana...ke PEKANBARU!!!
Maybe ada y lagi tak bertuah dari aku tp syukur lah my parents ada hati nak ajak anak-anak dia berjalan jauh gak.

Weee....! Haha ketinggalan benor makcik ni~
First time jugak aku naik flight (ni pun teruja juga, darat tak?) Almaklumlah kami ni keluarga sederhana, tak la sampai sesetengah orang nak p KL dari Kedah pn tempah flight, aku bersawang dalam kereta 8 jam travel, sampai akhirnya aku dapat mabuk darat tau kalu jadi penumpang, so kena jd driver slalu lee~
Cuti Deepavali ni, my dad  bawak aku n dua adik ak y kecik2 ni pergi buat passport, siap tangkap gambar baru bagi cun2 letak dalam tu. So beres, aku buleh dah travel tinggal dua adik bawah aku ni lagi tak buat passport sebab busy dgn kelas n sekolah. Nasib badan la skrg IPG suka cuti lama-lama. Sekolah mak aku tak cuti pon..hmmm
Kami akan ke Pekanbaru, insyaallah kalu tak ada aral hujung tahun ni. Bila? Ak pn tak amek tau lg sbb tak mau loose focus utk final semester exam tak lama lagi.
Skrg nak cari info pasal Pekanbaru y aku tak berapa nk familiar sangat ni tp nampak gaya city of shopping2 gak nih. Haha abis la duit aku pas ni....

P/S:- Seronok dengar bila duit kita tukar ke rupiah.."mbak mahu berapa juta ya, saya bisa kasi...hehe"

Klik...(BERSAMBUNG)...

Wednesday, October 12, 2011

Misteri Titanic

Salam,
Haha, kali ni tetiba nak post cite misteri. Masa tengah menunggu kelas teknologi dalam pendidikan start tadi tetiba tgk discovery channel. Dlm tu tgh siar cita pasal GhostLab, ala2 Seekers la.
So bila masuk makmal, tggu apa lg Google terus la ke cerita-cerita misteri dunia. Terjumpa pulak tentang kisah Titanic y memang ironic gila.
Titanic, teringin plak nak naik cruise...


Hahaha......
Kisah dia macam ni...@_@ suspen~suspen~
Terdapat sebuah novel karya Morgan Robertson. Beliau ni menulis sebuah novel tentang sebuah kapal persiaran yang diberi nama Titan.

 
Novel ni bercerita tentang penemuan besar dunia dalam bentuk kapal "Luxury Liner" seberat 75000 ton dengan panjang sekitar 880 kaki (Titanic pulak memiliki berat 66000 ton dgn panjang 882 kaki). Berat ni lebih kurang la antara dua-dua kapal ni.

Kalau nak tahu, Titanic dilengkapi 3 penggerak berupa kipas (propeller) beserta 2 tiang layar (mast) dan berlayar pada April 1912 dari South Hampton, Inggeris. Titan, juga memiliki jumlah propeller dan tiang yang sama, dan berangkat pada bulan April.

Titanic, ada 20 Perahu Cadangan, dan dpt menampung 3000 penumpang manakala Titan, punya 23 Perahu Cadangan, dan menampung 3000 penumpang.

Pada kecepatan 22 .5 knot, Titanic eksiden dengan blok ais pada malam berkabus di perairan Atlantik utara manakala pada kecepatan 25 knot, Titan juga mengalami nasib yang sama di tempat yg sama dan juga eksiden pada sekitar tengah malam!Masa yang sama dengan kemalangan Titanic.

Lebih dari setengah penumpang Titanic (sekitar 2207 penumpang) tekorban akibat peristiwa tersebut. Sementara untuk Titan, lebih dari setengah penumpangnya (sekitar 2500 penumpang) juga tekorban.

YANG BESTNYA, NOVEL NI KELUAR 14 TAHUN SEBELUM TITANIC BERLAYAR PUN!!! PELIK TAK? KEBETULAN KOT....

Wednesday, October 5, 2011

JaPan AnImE CraZe~!

Salam,
Korang, blogger ni bru je lepas menyumbang suara merdu ni untuk Hari Inovasi peringkat IPG...hebat x? Hebat kan? Hehe~

Alaa, x pnh bg tahu kan? Kita adlh salah sorg ahli koir maktab (senior/pro) tp skrg dh beransur-ansur undur diri sbb nk biar junior ambik alih. Tahun dpn dh praktikummmm...Y_Y

Smlm tgh syiok lyn youtube tetiba pulak tgk top 10 anime y paling best pnh ditonton. Kita pn x nafi, anime jepun (movie shj) memang best sbb mesej dia x terhad pd cinta semata-mata. CInta pd alam pn jd bahan tau~

Stakat ni baru cover cite Ponyo, Spirited Away dan Grave of the Fireflies (sedey sgt citer ni, kompem nangis).

Ni la citer Ponyo, comel x? Dia anak ikan duyung....

Korang tak terliur ke tgk Ramen dia? Gila nampak sedap (ke dapur msk megi) ^_^


Memula mcm seram je...


Byk watak y menarik, pengajrn dia pun byk..jgn makan byk..haha~


Citer ni la y paling sedeh dlm byk movie Y_Y

Citer ni last tgk masa form 1? Lupa dh...

Grave Of The Fireflies ni citer pasal kesusahan masa zaman perang jepun. Dua adik beradik ni berhijrah untuk elak perang dan kebuluran. Susah payah diaorg berdua memang menyedihkan. Bygkan kite baru form 1 dah menangis gila2  Nak ulang dua tiga kali pun tak sanggup sbb kesian sgt kat depa. Sampai fruit drop kegemaran adik dia pun jd cita sbb susah nk dpt masa perang kan? Sedeh sbb adik dia last-last mati...tak lama kemudian abg dia pun menyusul...uwaaa~sob, sob..


Coming Soon!!!
Ada lg tp lupa, ni tgh download The Cats Return...(sbb sy suka kucing~!).

Sapa nak join???!!! Jom pakat marathon movie anime jepun, kompem x nyesal. Pasni byk lg review y kite akan post so tunggu je la~


Tuesday, October 4, 2011

Nak tahu gender PC@Laptop korang tak?

Salam,

Maybe aku sorang je kot yang lambat buat mende ni. Sbnrnya dah tahu lama dah tp malas nak test dekat laptop. Mula2 igt nak laptop acer ni lelaki tp akhirnya perempuan jugak rupanya...


Macam mana korang nak tahu laptop @ pc korang lelaki atau perempuan? Sng je sbnrnya, x sampai lima minit pun kalau nak test.


Cara-caranya:-


1. Bukak aplikasi 'notepad'


2. Taip code ni :-

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"i love you"




3. 'Save as' kat desktop dengan nama anything.vbs


4. Klik dua kali kat file y dah di simpan


Lepas tu korang akan dengar la laptop korang cakap I love you. tunggu jelah dapat lelaki atau perempuan. That's how you tell your PC gender...taraaaa...ketinggalan benor nampaknya^_^!


My Lappy is a "SHE"........

Sunday, October 2, 2011

Petua, ohh petua~!

Salam,

kali ni terpanggil nak buat post pasal ni. Petua org tua2 jgn dilupa.
Masa kecik-kecik dulu rajin benar tgk tok pakai bedak sejuk....
BEDAK SEJUK???? Korang tau x apa tu?



Zaman sekarang ramai tak tahu apa bedak sejuk tu, aku tya kawan aku dia tahu tp tak tau untuk apa...peliksss~
Ada pulak yang tanya...'umm bedak sejuk tu bahaya tak kalau pakai?'
Ketawa guling-guling dgr soalan tu.
Kalau nk tahu dr moyang korang lg pakai bedak sejuk tu, lg elok dr pakai pencuci @ krim y ada skrg.
Bedak sejuk ni setahu aku masa nak buat baunya tuhan saja yang tahu betapa busuk. Sebab ia dihasilkan dari beras lama yang direndam selama beberapa minggu hingga bulan.
Bila dh siap barulah dicampur dengan bunga atau daun pandan utk bg wangi pastu letak dlm daun sirih n picit dalam bekas dan jemur bg kering...taraaaa jd la bedak sejuk.
Aku ni malas nak pakai bedak sejuk, tp baru-baru ni aku p camping 4 hari 3 malam kat Kem Tebu View...wahhhhh mmg sunburn teruk muka aku, tp ada yang teruk lg.
Masa aku sem 1 dulu aku ada p camping, baru lepas burn sbb kayak ke pulau, ada y pi calit kiwi kat muka aku. Konon2 nk buat ala2 tentera la konon. Perghhh sedap gila, menangis2 p tandas basuh sbb pedih y amat. Balik2 muka aku terus kena radang. Gerammmm~
So aku start pakai bedak sejuk sbb x tahan. Kena paksa diri jd rajin le nk putih balik punya pasal. Tiap-tiap malam aku tempek bedak sejuk kat muka.

Cara-cara pakai bedak sejuk:-
1. Ambil du tiga butir, bergantung la byk mana korang nk bubuh kat muka. Tak ada had.

2. Letak air, jgn banyak sgt atau sikit. sedang elok sudah dgn kuantiti bedak sejuk y korang amek.

3. Gaul kan supaya jg mcm air susu g2.

4. sapu kat muka, tepuk lembut kat muka.

5. Tunggu sampai kering, selalu aku tidur ngan bedak sejuk tu skali. sekejap je kering.

6. Masa nak basuh, basahkan tangan pastu urut muka dgn gerakan memutar ala2 sapu scrub kat muka.

7. Pastu cuci lah muka.

8. Amalkan. atleast garis balar kat muka tu hilang.

Tu la cara aku pakai, bedak sejuk ni sumpah tak bahaya. So korang nk letak sebotol sekali harung pun x kisah. Selalu aku letak atas tangan (bancuh atas tapak tangan) pastu sapu terus kat muka tak payah payah2 bancuh dlm bekas sbb pakai sikit ja dh ok. So cuba la. Tgh tulis post ni pun aku tgh pakai bedak sejuk..kih3~~
There was an error in this gadget