Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Sunday, September 29, 2013

Concert Devotees

Salam,

Finally asingment dah habis! Tapi Tiera tak tahu nak buat apa bila ada masa terluang nih. So mengambil kesempatan, saja-saja luang masa pergi konsert yang IPG Tiera anjurkan sempena Bulan Kefahaman Islam. Konsert ni menampilkan kumpulan nasyid Devotees.
 
Walaupun dah lama tinggalkan genre nasyid masa zaman frm 1-3 dlu tak pe la, kita pergi je dlu. Serius ni first time kot dgr nama kumpulan ni, tp sbnrnya dikalangan peminat nasyid kumpulan ni fames la. Ok org je kot yang x amik tahu...T_T
 
Kami antara yang terawal sampai, so ambil kesempatan le bergambar dlu...
 
 

Kamera koman je, so x jelas sangat.

 
Salah seorang ahli Devotees, Muhammad Md Tawil, khabarnye masih solo...ehemmm~

 
Cuma tiga ahli je yang datang atau  lebih tepat dua, satu lagi ahli backup? Ketua dia Adi Akmal Sehrom, Tiera pernah tgk, pengacara tv Al-Hijrah, jangan kata la, smart kot. Dia ada di Mekah sekarang, buat liputan. Seorang lg x smpat datang, jadi begitulah ceritanya.

Takpe boleh tgk Muhammad Md Tawil aka muhammad mt dan Ahmad Shauqi Abu Kashim.


Byeeee~
 
Nanti Tiera post sambungan ke Perhentian...W'salam~
 
 
 

 

Thursday, September 19, 2013

Yeah, last trip with dear friend!

Salam,

Kurang dari dua bulan lagi Tiera akan belajar di bumi Besut tercintan ni. Sedih, tu sedih la jugak nak tinggal kawan-kawan, tinggal suasana belajar di IPG tapi happy sebab lepas ni kerja dan insyaallah bule dekat ngan family.

Lepas bentang Viva, still busy dgn assignment, draf tesis, grad dinner, dinner jabatan, seminar itu dan ini...bla2.......STOP!
 
"Tiera, hang nak ikut p Pulau Perhentian, ada kosong sebab ada yang tarik diri." Iena tetiba offer. Teringin gak sbb dia dok cerita pasala trip dia hujung minggu. Pucuk dicita ulam mendatang kan...
 
So, here I am excited untuk ke pulau...and snorkelling!!!!

 
Calm yourself Tiera!
 
 
 Lepas ni siapa y teringin nk ke sana, bole mengikuti episode yang seterusnya.

Tungguuuu.....~

Sunday, September 15, 2013

Aku Yang Harus Pergi 1

Julia Arissa menjeling kearah sebuah jam di dinding. Lagi lima minit sebelum loceng sekolah berbunyi. Dia resah, tangannya bergendang dan sesekali dia memeluk tubuhnya. Kak Na guru lama disitu tersengih dan mengusik.

“Tak sabar-sabar nak jemput cik abang la tu?” Kuat saja suaranya menyebabkan beberapa orang guru lain ketawa. Julia hanya senyum wajahnya merah sambil menjeling kepada Azi, rakan sekerja yang hampir sama umur dengannya. Azimah hanya menyambut jelingannya dengan senyuman. Pasti minah ni yang membawa mulut sehingga habis satu bilik guru tahu pasal hal ni.

“Bila dia sampai?” Azi menyusun buku latihan murid diatas meja tanpa berpaling.

“Huh? Oh, Khairul? Pukul 2 kejap lagi, dua tahun aku tak jumpa dia. Aku akan bagi tahu perkara sebenar?” Julia nekad sambil bibirnya dimuncungkan. Azi berpaling dan membulatkan matanya.

“Biar betul! Kau nak ikut idea gila aku tu?” Julia memandang kosong dan mengangguk. Loceng berbunyi, tanpa sempat Azi membalas, Julia pantas menyandang tas tangannya dan menarik beg laptop ke bahu. Selepas memberi salam dengan kuatnya di dalam bilik guru itu dia keluar. Beberapa orang murid memberi salam kepadanya turut terkedu melihat Julia berjalan pantas kearah kereta.

“Cikgu, cikgu nak kemana?” dua orang murid perempuan menghampiri kereta. Julia tidak berpaling dan terus menghidupkan enjin kereta.

“Sorry, cikgu busy.Esok ye hantar buku tu?” Murid itu menggaru kepala,lain yang ditanya, lain pulak yang dijawab. Macam tulah perangai Cikgu Julia mereka, kuat sangat melayan perasaan.

Kereta Suzuki Swift hitam putih dipanju laju, dan hon pendek diberikan kepada pengawal pagar. Dia mengangkat tangan. “Cikgu Julia nak menjemput tok laki ke?” guard tua yang digelar pak cik Tam tersengih memperlihatkan barisan gigi yang tidak tersusun. Julia mengangkat tangannya sekali lagi

Sampai sahaja di lapangan terbang Julia berlari masuk ke dalam ruang ketibaan.

“Sorry, lambat sikit…lama dah tunggu…?” Julia melepaskan lelahnya tapi dia kehairanan. Ruang menunggu cuma ada beberapa orang sahaja dan ianya merupakan penumpang dari flight sebelumnya. Julia mengeluh dan wajahnya kehairanan. Dia menahan seorang peramugari.

“Cik, penerbangan dari Canada dah sampai ke belum?”

“Oh, flight pukul 2 ke? Flight tu ditangguhkan sebab cuaca buruk, jadi dalam sejam lagi sampai lah tu” Peramugari itu tersenyum. Julia mengucapkan terima kasih. Dia melemparkan tas tangannya keatas kerusi dan melabuhkan duduknya.

“Perggh, mesej suruh be on time. Flight delayed pun tak bagi tahu…dah la orang nak cakap sesuatu ni. Kena tunggu lagi 45 minit lagi la…arghh terseksa betul kena tahan benda ni!” Julia menggaru kasar rambutnya yang pendek. Pasti Khairul terkejut, dahulu bukan main nak simpan rambut panjang sekarang di potong pendek dan dilayerkan. Rambut Julia yang agak ikal itu membuatkan wajahnya yang putih kemerahan itu nampak lebih muda dan bertenaga. Kaca matanya di perbetulkan diatas hidungnya yang agak mancung.

“Hmmm, agaknya lelaki tu macam mana ye sakarang? Dah jadi doktor pun dia..elokla doktor kanak-kanak,perangai pun childish jugak hmmph!” Julia menyilangkan tangannya. Sesekali dia mengerling jam tangannya. Dia masih ingat lagi...
***
“Lia!, ambil aku kat kolej pukul 2 ni?” sms yang diterimanya membuatkan hatinya panas, bila agaknya dia nak mengambil lesen kereta. Sejak-sejak diumumkan yang mereka akan ditunangkan cepat sahaja Khairul mengambil kesempatan keatas Julia. Julia lah yang menghantar Khairul ke kelas, mengambilnya pulang tetapi….
***
“Banyak ni je kau dapat?!” En. Hamdan membentak. Sudahlah dihadapan Julia pulak tu dimarahnya Khairul. Khairul membuat muka. Dia sendiri tahu sikap malas belajarnya itu punca segalanya. Julia menendang kaki Khairul.  Khairul tersedar yang gadis itu menyuruhnya memberi respon akibat kegagalannya untuk pas final exam bagi cos medic. Tanpanya dia takkan dapat mana-mana offer dari hospital pun untuk jadi doctor pelatih.

“Err, papa kan ada hospital swasta sendiri, bagi Khai kerja situ sajelah, apa ada pada degree kan, haha…ha?”

Sepapan surat khabar dilemparkan ke kepala Khairul, Khairul menaikkan tangan dan kakinya untuk mengelak, kemudian tersengih.

“Bertuah punya budak, kau nak bankrupt kan aku ke? Mati orang ada kau nak tanggung? Kau ingat kita bukak bisness jual keropok?!” En. Hamdan menjeling tajam.

“Papa tak kira, kau pegi ke Canada, ada kawan ayah professor kat sana. Dia boleh tolong kau masuk extend kos medic sampai final exam, kalau kau tak pas jugak…jangan kau balik ke sini. Ntah-ntah Julia pun tak hingin kawin dengan kau…kan Julia?” Julia tersengih janggal, padahal dia memang tidak gemar dengan Khairul sejak awal lagi kalau bukan mulutnya yang celupar tu. Dia masih ingat….
***
Sekeping gambar ditunjukkan kepada Julia. Abah dan Umi dan beria-ia sangat dengan jejaka didalam gambar itu.

“Bakal doctor tu Julia, ayahnya berkenan sangat dengan kamu..hensem” Abahnya menjual sambil mengharap. Julia mengeluh, malas lagi dia nak memikirkan soal perkahwinan. Bukan dia tak mahu tetapi dia baru sahaja bergelar guru, dia ingin membalas jasa abah dan uminya dahulu.

“Tapi…”

“Assalammualaikum…” belum sempat dia memberi alasan kepada ayah dan uminya seorang lelaki muncul di pagar rumah mereka.

Julia membulatkan mata. Keadaan seolah-olah terhenti. Lelaki yang hadir di muka pintu pagarnya itu hanya berpakaian ringkas dengan jeans biru dipadankan dengan design t-shirt hitam putih. Wajahnya yang seperti kacukan melayu cina itu menarik pandangan sesiapapun. Tubuhnya yang tinggi dan tegap membuatkan hati Julia berdegup kencang.Dia segera melihat gambar yang ditunjukkan oleh ayahnya tadi. Itulah jejaka yang menjadi calonnya. Dengan mata yang bersinar-sinar…

“YA! Julia setuju sangat abah!” Julia separuh berbisik keriangan membuatkan uminya yang sedang menyambut kuih dari tangan Khairul hampir terlepas ketanah. Julia tersengih namun sengihan itu tidak lama. Dua hari kemudian Julia rasa seperti nak terjun bangunan. Khairul hadir ke date pertama mereka dengan pakaian yang cukup selekeh. Rupanya adegan menghantar kuih di pagar rumah cuma lakonan semata. Inilah rupa sebenar lelaki macho itu. Jeans lusuh dengan koyak di lutut. T-shirt pagoda dipadankan dengan jaket jeans dan topi Nike. Julia hanya terkedu memandang dari atas ke bawah.
***
“Awak Khairul ke? Yang datang dua hari lepas hantar kuih tu?” Lelaki itu mengangguk.

Walaupun masih mempunyai wajah tampan yang sama, penampilannya seperti seorang yang berumur 17 tahun bukannya 25 tahun. Julia menampar dahinya, kenapa dia cepat sangat setuju dengan semua ini tanpa berkenalan dengan lebih rapat lagi. Khairul pula hanya ketawa didalam hati, dia tahu taktiknya akan menjadi, tak ada lagi gadis yang tidak jatuh didalam perangkapnya. Dia memang sudah lama memerhatikan Julia, maklumlah keluarga mereka sudah berkawan lama. Tapi apa yang nak dibuat lagi, perangai kebudak-budakkannya masih berleluasa. Hidup didalam keluarga serba lengkap membuatkan dirinya lambat berfikiran matang ditambah dengan senangnya dia untuk mendapatkan gadis kesukaannya. Bagi Julia, Khairul bukan seorang yang memikirkan masa hadapan apatah lagi berupaya melindunginya, nak ke kolej pun menumpang Julia.
 

Ketibaan penerbangan dari Canada di pintu 15. Kami memohon maaf atas kelewatan penerbangan ini…”

Pengumuman itu mengejutkan Julia dari mimpi ngeri itu. Julia mengelap air liurnya yang hampir meleleh, dia tertidur rupanya. Seorang budak tersengih melihat gelagatnya sehingga Julia sendiri tersipu-sipu malu.
Julia mencapai tas tangannya dan berjalan perlahan menuju ke pintu 15 yang sudah dibanjiri orang. Dia menunggu di belakang, malas dia nak beria-ia menyambut lelaki yang dia langsung tidak cintai itu. Julia menguis sisi begnya dan tiba-tiba matanya menangkap satu pergerakan. Masa seolah-olah bergerak dengan perlahan, macam dalam iklan tu.....

Bersambung....

Aku Yang Haru Pergi 2 SINI


 

Friday, September 13, 2013

We Got Married : TeukSo Couple 1

Salam,

Siapa kenal dengan pasangan TeukSo dari Season 3 WMG? Anyway bg y tak tahu boleh baca kat sini. Kalu tahu, Tiera nk cerita sikit macam mana pertemuan pertama mereka dalam WMG.

Setiap kali pasangan baru bertemu, crew WMG akan buat gimik dan scene mcm mana diaorang akan berjumpa buat kali pertama. Cth. KhunToria (Nickhun + Victoria) jumpa masa naik Namsan Tower.

Begini Ceritanya....

Lee Teuk mmg excited masa dpt tahu dia akan jadi pengantin lelaki bagi season 3 WMG, jadi dia telah edarkan satu kad jemputan perkahwinan dan nama pengantin perempuan 'Pretty' sbb dia tak tahu siapa pengantin perempuan tu. Semua rakan artis jeles bila dengar LeeTeuk dah 'kahwin'.
 
Pada sebelah malamnya, LeeTeuk dgn pakaian yang habis smart pergi ke sebuah teater utk berjumpa dengan pengantin perempuannya. Tanpa dia sedar, ahli kumpulan Suju yang lain menyorok kat belakang teater utk spy dia. Diaorg jeles sbb LeeTeuk dpt masuk WMG.


Rupanya isteri saya Kang Sora...mesti LeeTeuk pikir cm ni.
 
Sementara menunggu LeeTeuk ditayangkan dengan sedutan beberapa pelakon wanita terkenal spt Lee Da Hea, Kim Tae Hee dan lain-lain. LeeTeuk gementar gila time ni. So pd masa yang sama seorg gadis dgn dress hitam melangkah masuk. Disaat dia masuk ke dalam teater, tayangan berhenti pada seorang pelakon baru bg filem 'Sunny' dan dibintangi oleh Kang Sora!
 
Alamak, lupa nak ajak dia duduk...sian Sora.
 
Bila bertemu muka, diaorg sgt nervous sampai LeeTeuk lupa nak ajak Sora duduk sekali dengan dia. Diaorg sangat janggal sampai tak tahu nak sembang apa. Ahli kumpulan yang tak tahan dengan kejanggalan mereka tetiba menyibuk dan cuba 'ice breaking' pasangan ni. Ahli Suju mmg nakal, diaorg suruh pasangan ni menari, pertandingan merenung dan cari 'pet name'. LeeTeuk panggil Sora (Baby Princess) dan Sora panggil LeeTeuk (Prince) Haha.
 
 
Walaupun masih tak biasa akhirnya mereka ke tapak date mereka yang pertama iaitu disebuah restoran mewah.
 
Disana mereka cuba membuatkan diri selesa antara satu sama lain. First date diaorg dah boleh makan bersuap. LeeTeuk pulak mainkan keyboard khas kepada Sora dan juga lagu gubahan dia sendiri. Walaupun Sora menafikan dia tahu bermain piano tp nampaknya dia mmg lagi terer main piano dari LeeTeuk. Anyway malam tu diaorg sangat romantik + pemalu.

 

Tuesday, September 3, 2013

Resepi : Spagethi Carbonara Tanpa Prego

Salam,

Baru-baru ni IPG Tiera ada anjurkan jamuan Hari Raya. Tapi tak best sebab time tu Tiera kena bentang ViVa! 
Anyway, tetap jugak curi-curi masa pergi makan jamuan kat dewan besar. Ramai gilerr, so makanan pun cepat habis. Masa masuk dewan kena susun strategi dulu, nak amek makanan apa, nak duduk mana.
Last-last dapat makan bihun sup, satey (amek dgn kebenaran dari booth lecterur..hehe) dan spagethi carbonara...perghh.
 
Sebab tak puas so balik umah try la buat sendiri. Malangnya, cari sos Prego tak jumpa terpaksa la guna cara manual. So sapa yang nak try sila-sila lah.


Bahan:-

Spaggethi (tapi Tiera pakai macaroni dsbnya)
1sudu besar- Olive oil
2 sudu besar - Mentega
3 cawan - Susu Segar
4 sudu - Serbuk Cheese (2 slice cheese yang biasa tu pun tak pe)
1 Biji - Bawang Holland (potong dadu)
4 atau lebih - Sausage
Secukup rasa - serbuk kasar lada hitam
Hujung sudu kecil - Oregano
1 atau 2 helai - Bay leaf
1 biji - Kiub Ayam Knoor
Bunga Kobis/ Sayur y sesuai
Gula/Garam


Sempat lg tag ViVa ni, haha akhirnya selesai bentang tesis!

Cara buat:-

1. Rebus macaroni atau spagethi bersama olive oil untuk elak dia melekat. Bila dah masak cepat-cepat bilas dengan air sejuk supaya proses memasak dapat dihenti dgn segera.
2. Periuk berasingan, tumis bawang Holland bersama mentega sehingga naik bau
3. Tuangkan susu, serbuk cheese yang dah di bancuh dan kiub ayam.
4. Selalu kacau supaya tak berketul.
5. Campur sayur, sausage, oregano, bay leaf dan serbuk lada hitam
6. Tambah garam atau gula secukup rasa.

Dah siap, bole makan panas-panas. Tapi Carbonara ni kalau makan banyak cepat muak so berpada-padalah. Resepi ni Tiera olah, kalau korang suka tambah cendawan or nak buat pedas sikit ke ikut pandai lah. Lain orang, lain rasa. Enjoy.


We Got Married? Apa tu?

Salam semua...

Haa berkenaan dengan tajuk ni Tiera nak jelaskan pada yang tak tahu,sekadar perkongsian sahaja. Rasanya korang tahu kan variety show RUNNING MAN? Tiera tahu and diaorang kata best, tapi Tiera tak tengok sebab takut addicted pulak, udahla episode dia cam banyak gila.
 
Anyway, ada yang tak tahu apa tu rancangan We Got Married (WGM) yang disiarkan oleh MBC. Rancangan ni bermula pada 2008 dan berkonsepkan reality show
rasanya lagi lama dari Running Man.
 
Sumber Google
 

Info ringkas:-

1. Setiap musim atau season, tiga pasangan akan dipilih secara rawak dari kalangan artis di Korea, tak kira la pelakon, penyanyi, penari, pemain gitar asalkan dalam bidang hiburan.

2. Secara berpasangan (lelaki dan perempuan) mereka akan menjalani hidup sebagai pasangan yang berkahwin.

3. Kebanyakkan pasangan tak mengenali atau sekadar rakan sekerja sahaja

4. Selepas mereka dipasangkan kamera WGM ni akan merekodkan saat-saat mereka sebagai pasangan baru berkahwin secara candid

5. Mereka akan menjalankan tugasan yang diberikan atau melakukan sesuatu yang pasangan kekasih atau suami isteri akan lakukan.

6. Pada mulanya mungkin kekok dan hubungan mereka akan berkembang secara natural

7.  Hubungan mereka akan berterusan bergantung kepada pihak MBC dan boleh mencapai masa setahun.

8. Sehingga mereka dimaklumkan bahawa mereka akan menamatkan hubungan WGM mereka akan berpisah secara aman.

9. Setakat ini tak ada lagi pasangan WGM yang betul2 kawin, tapi ramai peminat berharap la kan.

10. Rancangan ni kadang2 mengundang kontroversi sebab ada pasangan yang kelihatan 'berlakon' sewaktu bersama pasanagn WGM mereka.


Tiera start tengok WGM masa season apa ntah, time to Jo Kwon (2PM), Young Hwa (CNBlue), Nikhun dan Victoria (fx), LeeTeuk (Suju) dan Sora). Sekarang season 4 sedang berjalan, pasangan seperti yang Tiera cerita dlm post sebelum ni.

Tapi kita tgk WGM ni jgn terbawa-bawa, agama kita melarang kita buat mcam diaorang jadi jangan memandai. Tengok sekadar hiburan tak pe sebab banyak moment y sweet, lepas kawin baru kita buat mcm diaorang.

P/S: En bakal suami, sila take note dan tgk show ni...hehe



There was an error in this gadget