Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Friday, December 16, 2011

HolidayOverSeas: Pekan Baru, Indonesia 3

Salam,
Bertemu kembali...

Haa, utk hari y kedua pagi2 kami sarapan kat lobby hotel. Makanan standart la, nasi goreng, nasi berlauk, roti2 n nasi air a.k.a bubur. Byak jenis ooo rambang mata.

Pastu, abah g sembang2 ngan pak guard depan hotel utk urus psal kenderaan kami. Akhirnya dpt gak sebuah Avanza utk ronda2 seharian. murah lagi dr y hotel nya. Berikut tgk la gambor2 nih~
Sewanya Rm140 sekali ngan minyak n driver. Drivernya cakap no time limit, boleh jalan seharian sampai penat pun tak pe. Tp kami amek sampai petang tu je, malam rehat.
Ni la keta sewa kami


Ni orang panggil Angkut, sibuk je. Bahaya naik ni byk pencopet~

Mall Pekan Baru sbrg jalan Aston Hotel, kami singgah keesokkan harinya.


Ke Muzium Pekan Baru..kami kn org Sejarah :-P

Sejarah2 O_o ????? (honestly, boring ngat~) dan menakutkan.
  
 Lepas ke Muzium PekanBaru kami lapar le. So mula2 driver kami cadangkan tempat makan y best nama apa tah pastu tutup la pulak sebb tengan buat baik pulih. Last2 dia bawak kami ke Rumah Makan Sederhana, mcm popular gak la kat situ. Tp sygnya sama ja mcm malam tu kami makan, masakan padang. So lauk pun sama jelah nothing special. Kami ckp nk tmpt makan y murah, halal dan sedap so dapat gitu jelah. Kalau korang nk spesifikkan lagi permintaan korang kat driver biar dia tahu korang nk rasa makanan y fancy2 cikit, dia akan cadangkan la.

Next, kami menuju ke Pasar Bawah y terletak di utara Pekan Baru dan berhampiran Perlabuhan Sg.Siak. Pasar Bawah ni memang tempat utk shopping la, beli cenderahati dan baju dan kain pasang dan telekung. CUMA, hati2 pandai2 la tawar menawar kadang2 jadi mahal balik tahu. Kami tawar separuh harga dulu baru up2 kan sikit kalau tidak baik balik beli kat Malaysia ja.

 
Kaum lelaki bosan sgt le tunggu kami y perempuan shopping kat Pasar Bawah. Memang syurga beli belah, ni la matlmt dtg Pekan Baru.

Lepas kami kaum perempuan pusing2 selama 2 jam akhirnya adik2 pun bising cakap penat. Kami pun turun dari Pasar Bawah dan menuju ke Masjid Agung An Nur utk sembahyang. Masjid ni paling besar sekali kat Riau dan terletak di Jalan Hang Tuah. Kat sini gak ada Madrasah An-Nur.

Besar tak?

Mal Ciputra Seraya

Bakso ni terkenal gak la, dh di komersilkan. Bakso ala2 moden gitu
Mari makan Bakso di Mal Ciputra!

Hasil bershopping, separuh lagi ada dlm plastik...banyakkan? O_o

Teh Botol versi botol plastik. Memang fames ah kat situ, wajib try~
Malam tu tido sambil tersengih laaaa~


Bersambung next Part 4 ......


4th Holiday 2011 :- Cameron Highlands Part 2

Salam,
Bertemu kembali utk part 2..hehe. Enjoy~

Kami tinggal kat Lily homestay utk hari y pertama n Anggerik Desa Homestay utk y kedua.
Anggerik Homestay, my dad punya fave sbb dh pernah duduk sblm ni bule memasak n bilik pun ok. Ni mhal dua tiga puluh ringgit kalu x silap tp sbb kami lmbt trpaksa la sewa bilik besar rm 180 (2 katil queen, set sofa, 1 single). Homestay ni selang sebuah rumah je ngan Lily Homestay.
Terliur tak? Nyum, nyum :-3
Dekat ngan tmpt kami sewa ada YZ Agro Farm n agro Al-Mashoor. Tiap2 pagi kami serbu Strawberry farm Al-Mashoor y dkt ngan homestay kami tu n beli 6 kotak. My dad siap interview bangla kerja kat situ ( dia siap jemput g Bangladesh lg...haha). Tips ckit, kalu nk beli strawberry baik beli kat kebun dia la, murah ckit dr beli kat gerai. Rm 6 je sekotak...ke ada murah g?

 
Iman ngan kaktus2 nya~
 

Haaa, time2 cuti sekolah ni Pasar Malam tiap2 ari bukak. Kalu korang nk beli bantal2 ni korang beli la kat pak cik y bukak gerai berdekatan dgn org jual cadar2 byk2 tu. Kedai dia kena masuk lorong sebelah kiri korang. Sblh kedai cd/kaset y suka bukak lgu kuat2. Sian pak cik tu, pekak telinga dia lma2. Bukan apa, dia jual murah ooo, Tiera nye bantal rm 10 je, adik Tiera beli y bantal bentuk strawberry besar rm 15, kat tmpt lain rm 20-25. Apa salahnya majukan org Melayu gak..hik2.

Last day, Tiera beli kaktus 6 pokok rm 10 kat pasar malam....beres. Jalan sikit lg 7 pokok rm 10...jalan lg 8 pokok rm 10...korang tension tak? Tiera geram gila. Makin jalan kedpn makin murah pulak. Keychain pun sama, masin mulut Tiera sbb akhirnya jumpa 10 keychain rm 10..hahaha.


Di Bharat Tea Plantation with my mom~

o_O

Pastu kami pusing2 kat MARDI, best gak semua ada, strawberry, pokok pasu, n y menarik taman herba (Edible Farm). kat situ baru kami bule tgk poko pudina, pokok kubis, pokok jagung, pokok jintan, Kimchan ( lily bud), buah labu, basil n byk la. Menarik sgt tau. Baru thu kimchan tu rupanya bunga lily y x kembang lagi..haha goreng buat masak kicap sdp je. Nash beli dua pokok 'Gold Crest' (x suka maksud nama pokok ni) , katanya nk menanam pulak...KATANYA... :)

Pokok jagung ^_^

Labu ???
 
Basil o_O
Pastu kami beli mkanan tgah hari n berkemas utk pulang ke rumah.

Warning ek:- dulu2 mcm tak sejuk sgt tp kali ni bukan main sejuk pulak. so bwk la jaket korang..huhu nyesal Tiera x bwk jaket, cardigan je la penyelamat.

(Feel free to comment or ask any question)
There was an error in this gadget