Pengikut Setiaku, jemput FolloW ^^

Thursday, November 26, 2009

Hasilnya, Aktiviti Musim Cuti!


Salam...

Sebab Pantai Timur ni sekarang dilanda musim tengkujuh jadi, alamatnya tak bolehlah keluar g jalan2 or shopping kat bandar. Berkulat aku n family kat rumah, kerjanya sidai baju je sebab baju tak kering2.

Apa lagi aku pun surf internet n masa main cafe world ada satu resepi yang menarik perhatian aku iaitu Quiche. Senang je tapi kna pandai ah pilih resepi nak buat crust dia (kulit luar). Mak I ada resepi rahsia..hehe. Isi dalam dia adalah sayur, kat sini aku letak brokoli, carrot, lada besar warna hijau n kuning. Daging kisar n hotdog kena goreng dulu dengan rempah ratus, ikut selera la. Patu susun elok2 dalam crust yang telah diletak dalam acuan pastu tunagkan campuran cecair iaitu telur, garam, n susu cair. Pastu bakar 150 'c api atas bawah n setengah jam terakhir api bawah je. Pastikan tengah dia masak sebelum bawak keluar.

(Try it!)

Monday, November 23, 2009

Berakhir Sudah PPISMP!

Alhamdulillah, syukur...

Akhirnya kami menamatkan hari-hari terakhir kami sebagai pelajar PPISMP dengan beberapa program berguna, pertama program sahsiah anjuran HEP dan idea disumbang Dayah. Selain itu juga jamuan perpisahan KS2 dan juga menyambut harijadi sahabt yang menyambut hari lahir pada bulan 11 dan 12. MAaflah tiada gambar disini sebab tak dapat nak sedut lagi dr tuan punya kamera (maklumlah tak de kamera).

STapi ada jugak yang tak boleh join kami bersama pada hari itu iaitu Asraf yang terpaksa bertolak balik awal kerana neneknya yang sakit dan juga Cik Da yang menyertai jamuan JPP. Tapi nevermind, tahun depan secara rasminya kami menjadi pelajar ijazah sem 1 PISMP dan akan pertama kali membuat SBE (School Based Experiance). Tak sabar-sabar nak pergi, rasanya dah temui matlamat sebab apa nak jadi keseronokan mengajar dan bergaul dengan anak-anak murid.

Memandangkan my mom and dad both are teacher (mak cikgu sekolah rendah, abah pensyarah IPKT) so selalu dengar diaorang bercerita pasal anak-anak murid, best sangat sebab kalau kita pandai melayan budak-budak insyaallah kita akan cepat mesra dan boleh kawal diaorang. Mak cakap kalau keluaran maktab ni memang akan hantar pergi sekolah rendah tak kiralah KPLI ke OUM ke sama je. Ada sahabat yang tak minat nak jadi cikgu but stuck at that place nak buat macam mana, kalau tak terima takdir kita we will be a worst teacher in time to came. So melalui pengalaman babysit my brother n sister (4 org, umur 17-2 tahun) rasenya boleh kot, so wish me luck, for me, my friend to get great result for next sem. 

BYE!

Friday, November 13, 2009

Air paling mahal di dunia...rasanya...???

Salam...

Aduhai elaun2, betapa aku sedar aku rundukan kamu..huhu

Bulan 11 ni elaun masuk lambat dari biasa, lewat 3 hari wehh, nasib baik aku ada backup duit dalam bank BSN tuh, lain pulak dengan nasib-nasib kengkawan aku yang lain, memang pokai habis, perompak pon tak mau rompak ekaun depa rasanya. hehe jangan marah. Tapi alhamdulillah kelmarin elau masuk, penuh balik duit dalam bank. My dear daddy, memang sangat-sangat sayangkan aku, memula aku melawak je yang aku tak dak duit (memang tak dak pun). Yelah dalam bank ada Rm 122.00. Ambil Rm100, bayar bil celcom, Rm20, beli bekalan makanan habis Rm20, beli barang kat watson habis Rm14.90, concealer saja tuh aku beli...nasib baik murah je. So tinggallah lagi lima puluh lagi campur duit sebelum ni gak y memang sedia ada dalam dompet dinginku itu. Pada pg 12 haribulan sebelum elaun masuk tu, handset motorola aku bunyi. SMs yang aku terima, Kaklong, abh dh mskkan Rm100 dalam BSn...uhuhu rasa terharu pun ada. Apalah abah ni orang tak la pokai gila2, tapi apa pun luv u dad very much.

Allah pernah berjanji jika ada seorang bapa itu membahagiakan seorang anak gadisnya insyaallah ada tempat disisinya dan juga di syurga...amin. Kaklong akan doakan tempat tu untuk abah dan kaklong akan jadi saksi untuk abah terhadap apa yang dah abah lakukan untuk kaklong, kasih sayang abah, pengorbanan abah dalam mendidik kaklong, susah payah abah layan kerenah kaklong dan segala kemudahan yang abah dah bagi pada kaklong. Kalau kaklong dilahirkan semula, kaklong pasti mahukan abah jadi abah kaklong lagi. Tak ada orang yang leboh bertuah kat dunia dapat abah macam abah, walaupun abah garang sikit (hehehe...). Kaklong tak pasti abah dah bari tak lagi kebenaran pada kaklong untuk bercouple (adoii..), tapi tak pe abah jangan risau buat masa ni pintu hati kaklong tertutup lagi pd mana2 lelaki...atas sebab2 sendiri...

Ohhh, alamak...sori

Berkenaan dengan tajuk post. Pada hari aku keluar meraikan elaun tu, aku belilah satu set makanan di restoran makanan yang agak popular di MAlaysia nikan, Ala ada dua je pun..Pastu aku belilah makanan yang ala-ala roti pita membaluti daging ayam ni. dengan air tahu tak bila aku kira2 balik air yang aku beli tu sampai Rm4!!!!

YElah yang ayam n roti pita (nama sebenar dirahsiakan) harganya dah RM 5.80. Jumlahnya dah RM10. So cuba tolak. Sudahlah risit tak bagi, memang cekik darah tul restoran makanan segera tu. Tengoklah semoga bankrupt terus je restoran tu. Sokonglah RADIX lagi bagus, yang melayu punya, halal, murah menguntungkan MAlaysia lagi. Pergi blah lah K.. tu! Lepas ni kalau jadi lagi macam ni memang nak kena marah la pekerja dia tu, nak ajak gaduh pun tak per, sudahlah hari tu lupa bagi air untuk set dia...hai rasa nak saman je...

Apa pun untuk pengguna lain, gunakan kuasa kita untuk menentukan apa yang terbaik untuk kita jangan biar diri kita digunakan, pesanan untuk restoran ni, aku tak halalkan duit RM4 aku tu...mengerti!

Friday, October 30, 2009

Drama Nite...my memories


Salam, tempoh hari, Selasa malam chewaah kami sume memang gempak ah, drama nite kami berjalan lancar sesangat. Apatah lagi kamu dapat nombor tiga, tapi org yang nak sangat no satu x dpt pun no yg dia nak tu. Apa2 pn blog I bukan tempat bergosiip@timbulkan gosiip key? So hamba sebagai hulubalang kepada Sultan Mahmud menjalankan tugas dengan baik, malam tu memang I akui, gembira sgt2. Oleh sebab part pertama 2 I ngan Zati tak ada part lg so tgas kami adalh menjatuhkan bulan bintang disaat Tun Teja dan Hang Tuah berasmaradana kat taman, hehe. Lepas tu apa lagi berlari turun la, part kami plak lepas tu. Apa pun cam tu lah..tahniah kepada semua yang terlibat n for Ina tak sangka hang ni hebat jugak ek, dpt best actress lagi. Apa pun best kalu ada lg Drama Nite.

I luv it! Lepas ni rindulah nak wat mende2 cam ni lg so hargailah memori kita bersama. Tengokla lepas ni bila kita dah nak keluar IPG ni, kita akan rasa menyesal dengan apa yang dah kita buat, tambahan kalau tak hargai memori yang kita kongsi ni. Bila dah masuk mengajar nanti kita akau rindu kawan2, sebab mana dah orang nak teman kita bergosip, teman pergi shopping ke, teman nak ketawa2 selalu. Cikgu2 kat sekolah tu bukan sebaya dengan kita, masing2 sibuk dengan family. Masa tulah korang akn menyesal, rindu kat semua yang kita lalui ni. Jadi sesama kita mintak maaf, kosong2 ek. Apa-apa yang aku cakap yang boleh diguna pakai, renung2kan lah dan selamat beramal...:)

Thursday, August 20, 2009

Selamat Bercuti!

Selamat Bercuti n berpuasa buat semua rakan-rakan semaktab dan juga seluruh umat islam.
Masa post ni ditulis, Tira tengah stranded kat stesen bas, kenapa?
Hehe malang nasib, kena tinggal bas...huhu
Kena tunggu bas pkol 4.30 ptg smpai lmbt laaa...
Ahhh tolong!

Oh, emm semalam minum n borak-borak ngan orang tu, both of us senyap n x tau nak ckp apa...mybe malu lg kot...hahaha...anyway best gak!

Wednesday, August 19, 2009

Al-Fatihah...:(


Salam,

Al-Fatihah kepada Allahyarham Ustaz Asri (Rabbani) vokalis kumpulan tersebut yang telah pulang ke sisi-Nya pada puluk 11.oo pagi, Allahyarham yang juga penyanyi utama kumpulan itu dilaporkan pengsan ketika mengendalikan program Syahadah musim kelima di Angkasapuri, sebelum dikejarkan ke hospital.

Nama sebenarnya Asri Ibrahim, 40 tahun atau lebih mesra dengan panggilan Ustaz Asri terkenal dengan suaranya yang merdu dan unik. Sepanjang ingatan Tiera kumpulan Rabbani ni dah lama bertahan dalam industri muzik ni dengan lagu-lagu yang best, semuanya jasa Ustaz Ari. Namun dengan pemergian Ustaz Asri, tak tahulah macam mana hala tuju kumpulan Rabbani, harap mereka teruskan dan jangan putus asa...ok? I'll miss his voice.

Semoga roh Ustaz Asri dicucuri rahmat Allah dan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman, amin. T_T

Happy Birthday Minna-san!


Happy Birthday 2 u...

Wani, Izah, Haiza, Ina, Miera dan Aini

Majlis yang diadakan di Dataran Ariff pada pukul 9 malam. Tapi malam tu aku datang lambat, muahaha...mcm aku lak tetamu kehormat. It all very fun indeed.

Makan satey, nasi impit dan kek...aku tak merasa pown kek tu...huhu sibuk makan satey je.

Sunday, August 16, 2009

Today Recipes:- Jelly donut

Jelly Donut (Yummy!)

INGREDIENTS
1 cup warm milk (110 degrees F/45 degrees C)
1/3 cup water
1 egg, beaten
3 tablespoons margarine, melted
3/4 cup white sugar
4 1/2 cups bread flour
1 teaspoon salt
1 1/2 teaspoons ground nutmeg
1 tablespoon active dry yeast
3/4 cup any flavor fruit jam
2 quarts vegetable oil for frying
 Add to Recipe Box
 Add to Shopping List
 Customize Recipe
 Add a Personal Note

What to Drink?
  Coffee



DIRECTIONS
In a bread machine pan add the milk, water, beaten egg, melted butter, sugar, bread flour, salt, nutmeg, and yeast in the order recommended by the manufacturer. Set machine to the sweet dough cycle.
Once cycle is completed, turn dough out onto a floured board and let rest for ten minutes.
Roll dough out to 1/4 inch thickness. With floured cookie cutter, cut into 2 1/2 inch rounds.
Place 1/2 teaspoon jam or jelly in center of half of the rounds. Moisten edges with cold water; top with the remaining rounds, pinch edges together firmly. Place sealed doughnuts on an greased baking sheet. Cover and let rise until doubled in a warm place, about 45 minutes.
Heat oil in deep fryer to 375 degrees F (175 degrees C). Fry one layer of doughnuts at a time. Turn doughnuts as they rise to the surface until golden brown, about 2 to 3 minutes. Remove from oil, being careful not to poke doughnuts. Drain onto paper towels.

Raise uR SpiRit!

Although the future is a little frighting

It's the book of your life that you were writting

You're a diamon in the rough

A brilliant ball of clay

You can be a work of art

if you just go all the way

And what would it take to brake

I belive that you can bend

Not only do you have to fight

But have got to win

You are a naturals 

Why is it so hard to see

maybe it just because

you keep on looking at me

The journey is a lonely walks

So much more than we know

But some time you got to go

go on to be you own hero

Friday, August 14, 2009

H1N1 attack!


Hello?

This is scary and suprising and scary...yet I have to press the scary part more :)

Hi , ini Athirah@Tira one more time today.

Kelmarin there is this announcement kat kolej kediaman kami.

"Kematian di Malaysia, telah mencecah hampir 44 orang, jadi sebagai langkah pencegahan, anda diwajibkan memakai mask apabila melangkah keluar dari bilik anda"

"Amalkan memakan banya bawang putih atau masakan berasaskan bawang putih. Kaedah yang dirahsia oleh negara luar ini dipercayai dapat menguatkan sistem imunisasi seseorang."

Jadi pembaca semua can make it clear by reading this ok?

H1N1 bukan sekadar flu tapi more than that. Pada pendapat Tira la kan ini semua dugaan dari Allah, tuhan kita. Kenapa ye? Sebelum ni Malaysia tak pernah berdepan dengan benda yang teruk macam ni, selesema burung pun never reach this alrming state. Semua gara-gara PIG! Negara kita pernah mendapat saranan agar menghapuskan most PIG kat negara ni macam yang diaorang buat kat ayam-ayam masa selesema burung lagi. TETAPI...mendapat tentangan hebat dengan ALASAN nanti this PIG akan PUPUS. Hmmm, lucu pula mendengar. MEmanglah bagi umat Islam ini tidak langsung menjadi masalah bahkan menjadi kesenangan kerana selama yang TIra tahu PIG telah membawa banyak masalah kepada penduduk di MAlaysia terutamanya umat Islam. Isu Kandang PIG ni dah lama berlanjuntan dan tak ada penyelesaian yang efektif. Jadi bila keadaan dah teruk macam ni you can figure out why is it happen. Bak kata Nabil raja lawak....

"LU PIKIR LA SENDIRI!"

Friday, July 3, 2009

Back to StuDy, Back to IPGM!

Ohaiyyo!


Well it has been awhile,

internet prob skit kat asrama...memang tak de langsung linenye, susah betullah bila macam ni, bukan nak kata tapi benda tu kan asas di sebuah maktab, abis takkan nak biar semua pelajar pkai broadband bukan semua mampu. Teruk jugak kadang-kadang air pun takde, tapi tak salahkan pihak maktab 100% gak.


Anyway, I'm back to the IPGM, to continue my study for sem 3! Hah, dah jadi senior dah...tapi ada satu benda lagi, sem ni jugak kami akan terima pelajar baru, junior kami! Dengan masuknya pelajar baru dengan rasminya kami menjadi senior..hahaha (berlagak!) Bukan senang gak jadi senior ni, kena urus diaorang sementara diaorang nak belajar menguruskan diri sendiri ni. Keputusan exam x dengar khabar berita lagi, 8 Julai ni baru tahu. Berdebar-debar rasa harap tak jatuh dari 3.5 dah la. kalau tidak kalah la I dengan si dia, kena lak belanja dia makan..hehe.


Relationship ngan kwan2 ok jer. Sejak akhir-akhir ni I lebih senang dengan bersama dengan Cik Da, she is nice and nice...hehe. Well everyone is nice but selesa bila bersama dengan dia harap persahabatan kami kekal selamanya insyaallah.

Thursday, June 11, 2009

Trip to Cameron Highland !

Ohaiyyo!

Baru balik dari holiday ke Cameron Highland for 3 days and 2 night. It was very cold indeed like going to stay in a four season country exp it is not snowy :)

tapi macam biasa la dah dunia makin panas bila tengah hari rasa panas jugak tak sejuk tapi ok ada perbezaan dari kat bawah tu (kaki gunung).

Hari pertama...

sampai dalam pukul 2.30 tgh hari kitaorang pusing Brincang, tanah rata cari hotel...mmg mahal la bajet dalam Rm 150 je tapi bilik paling murah Rm 2oo. So dpt jugak bilik bajet kat Kavy Hotel sebelah Cafe Strawberry Moment dekat emm mana ek...Brinchang tak salah. Kali ni dah masuk lima kali sampai cameron tapi each time it make the memories clearer...twice I go with the school trip, twice with my family and relatives, and one when I go make some field trip to Pos Broke so make a stop at cameron while I'm in IPGM that happen on the first semester....wait emm that make it the sixth time I reached Cameron...ohoho forget already...:P So than my father (the driver) want to take some rest and I axplore the hotel and take in the beg and load into the medium sized room we rent (just enough for the seven of us). Then at six we went to take a walk at Pasar Malam infront of the balai polis (Asraf house near there). My mom get a hold of my brother and sister kawaiii (cute) dress written Cameron Highland...well they have a collection of those kind of shirt... one from sabah, langkawi, melacca...and much more. The rest of us preffered just strolling around buy some food that we could'nt easily get at our homeland. The fave most was the strawberry smoothie, strawberry chocolate averything about strawberry, crazy, crazy (eyes display strawberry). :P

Hehe I dont know since when it has be my fave....

Second day we spent some time travelling around the market searching for sayur,buah n cactus! Then we visit the garden of strawberry and veggy, lot of wierd one I never saw. Finally my daddy found a homestay in fact a village full of homestar surrounded by a few large strawberry garde around it. A very refreshing sites actually, with village view, fresh air and strawberry..oohhh I miss the temperature there. However if you come to visit it during the school holiday you'll miss the chance to pluck the ripe strawberry, cause all of it are already being pluck or sold (tears) well...I'm one of the victim and I miss the experiance.

Well that it I guess...the next day we rush back home and my mother stop at the veggie market and buy some..umm a lot actually...vegetable. I stroll along with my brother and found a shop that sold various type of cactus. We buy three type of cactus and one shape like love (kawaiii!) and another one shape like a balloon with spike sahape like snow flakes...

We reach home nearly late on the evening...tired but satisfied as my mother fried some of the mushroom with flavoured flour (sedap sangat!). :)

Monday, May 25, 2009

New Song Of The Month


Baru-baru dalam KBS World ada satu rancangan realiti yang berkonsep hiburan didakan di kolej-kolej seluruh korea, Rancangan ini menyediakan hadiah biasiswa pelajar kepada mana-mana pelajar yang memenangi rancangan ini melalui pelbagai kategori contoh macam komedi, tarian atau lakonan. So dalam bahagian tarian, tahu-tahu jelah kolej kat korea ada kumpulan tarian sendiri memang rancak diaorang menari ala-ala Suju, DBSK n SS501 g2. tapi apa yg nk cakap bkn pasal pertandingan ni tapi lagu yang ditarikan iaitu SOrry Sorry dari Suju(Super Junior). 

Lagu ni memang best n rancak. tgk je tajuk ingat lagu sedih psal nk mntak maaf ke apa tapi dia mintak maaf sebab tertarik ngan perempuan ni yg digambrkan cantik + lawa le...Apa pun try tgk video clip dia memang best tarian diaorg. dalam reramai kmpln tu aku trperasan dua orang ahli dia Ryeo Wook n Han Kyung. Dari profile diaorang Ryeo Wook ni mmg terer bab2 minum2 ni (pham-pham jelah) walaupun x la ensem tp mka dia manis org nye. Dia pun byk line masa nyanyi (dh kmpln byk ahli so mmg brebut nak nyanyi) kira bertuah org bg dia line solo nk nyanyi. Han Kyung lak ala-ala macho g2. Aku prasan muka dia x mcam org korea rupa-rupanya baru tau dia satu2 org cina yg mask kmpln Suju ni. Dia x byk line sgt masa nyanyi tp selalu jadi leader masa tarian (terer mnari sbb masuk balet masa sekolah bdn lmbut :p). Apa pown diorang mmg hebat la. lagu pown best. I think I'm going to stuck in this song for a while...

Gaya Han Kyung diatas pentas ketika tarian pembukaan

untuk lagu Sorry Sorry...ooohhh so cool!

Super Junior beraksi!

Wednesday, May 13, 2009

Koir Hari Guru Peringkat Kebangsaan?!


Salam,

Amboi, amboi sedap batul suara dengar dari jauh? ada konsert ker? Atau ada orang jamming dekat studio...

hehe x de la ni sume kerja kumpulan koir IPG kitaorang...

Baru ni aku dipilih masuk dalam kumpulan koir tu, siapa lagi?

- Aku (Athirah)

- Maya

- Wani

- Cik Da

- Angah

- Ina

- Aini

-Sariza

- Khaty

-Dina

- Juni

- Asraf (Abg Long)

Itu lah kumpulan suara habis lunak dan merdu la tu, muahaaha perasan giler, tapi bagi yang tak terpilih jangan sedih-sedih go back and berlatih ek? jangan risau ah nanti kita sumer mmg masuk koir pon x lari ke mana nye.

Best gak tapi sakit kepala ler lepas berlatih. Lelama boring gak...

Exam around da corner so pada sumer, Fight-o oh!

FIGHT! FIGHT! FIGHT!

Semoga aku takkan kalah pada prestasi aku sem lepas, mesti atas 3.5 gak tak pown maintain ok?

Bye! :O

Tuesday, March 24, 2009

New Korean Drama Broadcast!


BOYS OVER FLOWER a.k.a HANA YORI DANGO (KOREAN VERSION)



Cast:-

Koo Hye Sun as Geum Jan Di
F4:

Lee Min Ho as Goo Joon Pyo

Kim Hyun Joong (leader ss501) as Yoon Ji Hoo

Kim Bum as So Yi Jung

Kim Joon as Song Woo Bin


Synopsis:

Jan Di is an average girl whose family owns a dry cleaning store located near the luxurious and well known Shin Hwa College. Jan Di meets the four richest and most spoiled boys, F4, when she delivers laundry to the school one day. After saving a boy from committing suicide, she is admitted into the school. An incident involving Jan Di's friend, Min Ji, forces her to declare war on the leader of the F4, Goo Joon Pyo. Well, however because of Jan Di attitude towards Jun Pyo, he accidently fall in love with her and forces her to be his girlfriends because he resemble his dear sister. However Jan Di hate him but she fall in love with Ji Hoo, Jun Pyo friend who also the member in F4 group. Ji Hoon is a quite guy (cool) and love to smile than deal with any talking. He end up helping Jan Di to survive through various prank made up by his own group (Jan Di thought he love peace and quite). Jan Di always find Ji Hoo helping her when she is in trouble or in bad mood and that made her fall for him.

Eventhough the drame still in broadcast now in KBS world (astro) but as others who watch the Hana Yori Dango in Japan version they will know what happen next. In this korean version there are several twist and the story are a bit longer and specific unlike the japanese one. The episode is a lot more too.
There was an error in this gadget